Stabilt godt hyttemarked

Norske hyttevaner er noe spesielle og skiller seg fra de fleste andre europeiske land. Vår trang for å realisere en bolig nummer to ved sjøen eller på fjellet gjør at det har bygget seg opp et enormt marked innen dette segmentet - og dette markedet har holdt stabilt høyt over lang tid.

Hvor denne trangen til å ha en bolig nummer to kommer fra har nok mange bakenforliggende årsaker – men vi ønsker jo på mange måter å vise hvem vi er gjennom hvor og hvordan vi bor. Dette ser vi både på våre boliger - vi liker å eie boligene våre selv - og de skal helst være store, og dette gjelder også våre hytter

Hyttetradisjonen står sterkt i Norge, selv om den har endret seg betydelig gjennom de senere årene. Hyttene og leilighetene som nå bygges, spesielt i fjellheimen, er mer å regne som fullstandard boliger – og holder et helt annet nivå enn tidligere. De står sjelden tilbake for de ordinære boligene hverken når det gjelder størrelse eller kvalitet. Ved at stadig flere også bor tett i byene, ønsker man en hytte med mer plass å boltre seg på i helgene. Hyttene er også viktig del av løsningen rundt vår trang til å komme ut i naturen og komme nærmere våre skieldoradoer – og hytten blir ofte samlingsstedet for hele familien – og representerer for stadig flere nordmenn definisjonen på kvalitetstid.

Stadig flere nordmenn får også mulighet til finansiere seg en hytte – enten i bruktmarkedet eller ved kjøp av en av de veldig mange tilgjengelige tomtene som finnes – og da spesielt på fjellet. Kjøpekraften vår har økt kraftig de siste tiårene, renten har gått ned og villigheten til bygge seg opp gjeld har økt. Dette har skjedd samtidig som økningen i boligprisene har medført at stadig flere har fått mulighet til å finansiere sine fritidsboliger gjennom sine faste boliger. Dessuten er det mange som arver stadig større summer – som også medfører at man får tilgang på ekstra kapital – og dette er ofte kapital som blir brukt til en fritidsbolig. Med stadig mer snøfattige vintre i lavlandet – er iveren etter å komme opp i den snørike fjellheimen også et viktig element for mange.

Alle disse momentene gjør at markedet innen fritidsboliger har økt kraftig de senere årene – og har nå holdt seg på et høyt nivå over lang tid. Tilgangen på nye tomter ved sjøen er noe begrenset, så det er spesielt i fjellet tomtebommen har kommet den senere tiden. Det finnes nå en rekke ledige tomter rundt om i landet – noe som gjør at det er like interessant for mange å bygge nytt som å kjøpe i bruktmarkedet. Det legges stadig ut nye tomtefelt - og de selges unna som aldri før. Det medfører også at byggeaktiviteten holder seg meget høy innen hyttemarkedet – og har vært mye mer stabilt enn boligmarkedet. Det omsettes dermed for mange milliarder kroner innen dette markedet – og er blitt en stadig viktigere del av den totale byggenæringen. Ikke minst er dette viktige inntektskilder for en rekke lokale virksomheter rundt om i hele landet. Det store omfanget innen hyttemarkedet, medfører også at stadig flere aktører – også de store, ser ytterligere muligheter til å bygge seg opp innen dette markedet. Ved at hyttene får stadig bedre kvalitet og standard – økter interessen for dette segmentet.

Det er lite som tyder på at interessen innen dette markedet skulle avta med det første. Den økonomiske situasjonen i landet er god – og interessen for å bygge seg et hjem nummer to øker bare i omfang. Interessen for å legge ut nye tomteområder ser heller ikke ut til å dabbe av. Nå er hyttemarkedet ikke på samme måte som boligmarkedet er for enkelte - noe du går inn i for å tjene penger på gjennom en forventet verdistigning. En hytte har først og fremst sin verdi gjennom bruken og verdien det i seg selv gir å ha tilgang på et fritidshjem – og dermed ser vi heller ikke de store svingningene i tilbud og etterspørsel vi ser ellers i boligmarkedet. Nå har det riktignok selvsagt vært en pris- og verdiøkning også innen dette markedet – men ikke som i boligmarkedet ellers. Slik vil det nok også være i fortsettelsen.