Venstreleder Trine Skei Grande , statsmnister Erna Solberg og Siv Jensen (Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fullt trøkk i regjeringsforhandlingene

Det blir ingen helg på latsiden for partilederne i Høyre, Frp og Venstre. Regjeringsforhandlingene på Jeløya pågår for fullt. 

– Dette er ikke noe hvilehjem. Det blir jobbing fra tidlig morgen til sen kveld, sier Høyres pressesjef Peder Weidemann Egseth til NTB.

Siden både statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen kommer til å være borte deler av neste uke, blir det fullt trøkk i helgen.

Tirsdag startet de forhandlingene med Venstre-leder Trine Skei Grande om en ny regjeringsplattform på Hotell Jeløy Radio, Telenors gamle radiostasjon utenfor Moss.

Fredag og i helgen står etter det NTB har kjennskap til, blant annet klima, utdanning og kommunepolitikk på programmet.

– Vi tar mange områder hver dag, sier statssekretær Rune Alstadsæter (H).

Bærekraftig velferd

På Jeløya, godt voktet av politiet, sitter partienes ledere, nestledere og rådgivere og arbeider seg framover, område for område. Lite har lekket ut om innhold, problemer eller snublesteiner i forhandlingene. Saker som er ventet å skape trøbbel, er blant annet asyl- og innvandringspolitikk, miljøavgifter og oljeboring i sårbare områder.

En sak ble imidlertid kvittert ut allerede torsdag, da de tre partilederne ble enige om å invitere til en såkalt inkluderingsdugnad for arbeidslivet.

Å legge til rette for en høyere arbeidsdeltakelse i grupper som funksjonshemmede, innvandrere, folk med hull i CV-en og unge som ikke har fullført utdanning, vil bli en hovedprioritet for en ny borgerlig regjering.

Flere hender i arbeid er en forutsetning for et bærekraftig velferdssamfunn, mener Solberg, som lanserte begrepet under fjorårets trontale i Stortinget. Hva begrepet ellers skal fylles med, står sentralt i forhandlingene på Jeløya.

Travel uke for Solberg

Dette vil også være tema når Solberg forlater forhandlingsbordet på Jeløya søndag formiddag for å innlede Høyres felleskonferanse på Sundvollen Hotell ved Tyrifjorden. Deretter har hun en særdeles hektisk uke i vente.

Allerede søndag kveld bærer det tilbake til Jeløya, før hun tirsdag tar av sted igjen, først til NHO-konferansen der hun skal holde sin årlige tale, og deretter til Gardermoen der flyet til USA venter.

Onsdag kveld skal Solberg møte president Donald Trump i Det hvite hus. Blant temaene de to skal snakke om, er handel og investeringer, klima- og fredsspørsmål.

Parallelt vil regjeringsforhandlingene pågå for fullt med nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner som ledere av Høyres forhandlingsgruppe, får NTB opplyst.

Jensen i SSB-høring

Også Frp-leder Siv Jensen blir borte fra Jeløya-forhandlingene onsdag. Da må hun nemlig stille til høring om bråket i Statistisk sentralbyrå og konflikten med tidligere SSB-sjef Christine Meyer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Dersom det blir enighet om en regjeringsplattform, kan en ny statsrådsbukett bli presentert for kongen fredag 19. januar. Fire dager senere setter statsminister Solberg kurs for Davos og det årlige møtet i Verdens økonomiske forum (WEF).