Advokat Thomas Keiserud i Advokatfirmaet Hjort DA. Foto: Advokatfirmaet Hjort

Råd og vink for bedrifter som er bundet av en hovedavtale

Hvordan sikre involvering av tillitsvalgte frem til bedriften treffer en beslutning om endring eller omstilling?

Thomas Keiserud

Advokat i Advokatfirmaet Hjort DA

Vår erfaring er at tidlig og god involvering av tillitsvalgte i en endringsprosess vil kunne sikre en bedre forståelse for «upopulære» beslutninger og redusere risikoen for konflikter under og etter at beslutningen er truffet. I tillegg kan tillitsvalgte, med sin kunnskap og erfaring, bidra til å finne optimale løsninger.

De tillitsvalgte skal ofte involveres på ulike stadier i prosesser der kostnadsbesparende tiltak vurderes. Dette gjelder selv om de potensielle tiltakene ikke vil få bemanningsmessige konsekvenser, se for eksempel Hovedavtalen mellom LO og NHO § 9-4 som lyder:

«§ 9-4 Drøftelser vedrørende omlegging av driftenLedelsen skal så tidlig som mulig drøfte med de tillitsvalgte (arbeidsutvalget):• omlegginger av viktighet for arbeidstakerne og deres arbeidsforhold, herunder viktige endringer i produksjonsopplegg og metoder.• sysselsettingsspørsmål, herunder planer om utvidelser og innskrenkninger.»

Hva innebærer involvering?

Det er ikke et krav at drøftingene leder frem til noen enighet med de tillitsvalgte. Reglene innskrenker ikke bedriftens styringsrett når det gjelder beslutningens innhold. Formålet med drøftings- og informasjonsreglene er at de tillitsvalgte skal få anledning til å komme med sine synspunkter i god tid før bedriften treffer sin endelige beslutning i saken.

Involveringen bør skje på det nivået der beslutningen treffes. Bedriftens ledelse bestemmer hvem som skal representere bedriften under drøftingene.

Involvering før og etter gruppeetablering

Hvis det er aktuelt å etablere arbeids- eller prosjektgrupper i forbindelse med omstillings- eller endringsprosjektet, skal de tillitsvalgte gis mulighet til å avgi synspunkter om den planlagte etableringen, gruppens sammensetning og mandat. Bedriften vurderer selv om det er ønskelig og hensiktsmessig at de tillitsvalgte deltar i selve arbeids- eller arbeidsgruppen.

Etter etableringen av en prosjektgruppe er det som regel hensiktsmessig å avholde et nytt møte med tillitsvalgte om gruppens forslag til fremdriftsplan. Det bør avklares om de tillitsvalgte skal gi fortløpende tilbakemeldinger/kommentarer (eller ikke), og eventuelt i hvilken form.

Arbeids- eller prosjektgruppens innstilling/anbefaling må drøftes formelt med de tillitsvalgte:

  • Drøftingsmøtet må avholdes tidlig nok til at de tillitsvalgtes synspunkter kan fremgå av grunnlaget for beslutningstaker.
  • Underlaget til drøftingsmøtet bør bestå av en beskrivelse av forslagene, forslagenes bakgrunn (business case), risiko- og konsekvensvurderinger med kompenserende tiltak og eventuelle bemanningsmessige konsekvenser og håndtering av slike (bemanningsprosess).

Det skal utarbeides og undertegnes en protokoll fra drøftingsmøtet. Dersom de tillitsvalgtes synspunkter gis som et skriftlig innspill i etterkant av møtet, skal også sistnevnte inngå i beslutningsgrunnlaget.

Mulig taushetsplikt

Dersom de tillitsvalgtes synspunkter ikke tas til følge, skal beslutningstakerne normalt gi en begrunnet tilbakemelding, se særlig Hovedavtalen mellom LO og NHO § 9-6 nr. 1 annet ledd:

«I de tilfelle ledelsen ikke finner å kunne ta hensyn til de tillitsvalgtes anførsler, skal den begrunne sitt syn.»

Slik begrunnelse kan gis skriftlig i etterkant av beslutningen eller i et eget tilbakemeldingsmøte.

De tillitsvalgte kan i nødvendig utstrekning bli pålagt taushetsplikt. Dette betyr at de tillitsvalgte heller ikke kan informere sine egne medlemmer. Vi anbefaler at det blir laget en egen taushetserklæring i slike tilfeller.