Tom Henning Gulliksen

Vi trenger bemanningsbransjen

Arbeidslivet gjennomgår omfattende endringer drevet frem av blant annet globalisering, digitalisering og individualisering. Disse drivkreftene vil påvirke oss enten vi vil eller ikke. 

Tom Henning Gulliksen

Administrerende direktør i Strand Bemanning AS

I Norge opplever mange bedrifter og arbeidstakere i bygg- og anleggsbransjen at konkurransen blir tøffere. Endringer må gjennomføres for å møte nye konkurrenter og endrede rammevilkår i markedet. Endringene kan oppleves som både utfordrende og vanskelige for mange.

Utviklingen i arbeidslivet går ofte hånd i hånd med samfunnsutviklingen. I mange sammenhenger; heldigvis. Styrket likestilling, kortere arbeidstid, mindre belastning og bedre reguleringer knyttet til helse, miljø og sikkerhet er eksempler på endringer som trekker arbeidslivet i riktig retning. I den siste tiden har bemanningsbransjen fått sterk kritikk. Mange mener bransjen trekker arbeidslivet i feil retning. Jeg er ikke enig, og jeg kommer tilbake til hvorfor.

Dessverre er det slik at noen selskaper, både på innleie- og utleiesiden, ikke forholder seg til lover og regler. Lederne i disse virksomhetene bryr seg ikke om lovverk eller myndighetenes krav og forventninger.

Disse selskapenes eksistens er svært uheldig, spesielt for arbeidstakerne, men også for bransjen.

Flere politikere og fagforbund har foreslått et forbud mot innleie fra bemanningsselskaper i Stor-Oslo. Det er jeg sterkt i mot. Bransjens ”sorte får”, både fra utleie- og innleiesiden, vil ikke forsvinne som en følge av et forbud. I stedet vil situasjonen for arbeidstakerne som jobber for disse selskapene bli ytterligere forverret, gjennom uverdige arbeidsvilkår og lønnsbetingelser. Et forbud vil altså virke mot sin hensikt for mange.

De useriøse aktørene må bekjempes. Bransjen, politikere, fagforbund og tilsynsmyndigheter må samarbeide for å finne de beste og mest effektive tiltakene mot disse aktørene. Ett eksempel på et slikt initiativ som har kommet fra NHO, er sertifiseringsordningnen Revidert Arbeidsgiver.

Et slikt minimumskrav til alle bemanningsbedrifter, vil bidra til å trygge arbeidsmiljøet og vilkårene til de ansatte i bransjen.

Vi i bemanningsbransjen må være vårt ansvar bevisst, både som arbeidsgiver og som samarbeidspartner overfor kundene. Å forholde seg til lover og regler er et grunnleggende prinsipp, og burde være en selvfølge. Bransjen bør ha høyere ambisjoner enn minimumskravene; tiden er kommet for et solid krafttak. Få orden på sakene. Sette ting i system. Bygge en positiv kultur i selskapene, og i bransjen, tuftet på sunne verdier, kompetanse og erfaring - ikke kun kortsiktig profitt.

Jeg mener bemanningsbransjen har vært og er en viktig samarbeidspartner for mange virksomheter innen bygg og anlegg. Vi har bidratt til økt fleksibilitet, tilgang på resurser og høy faglig kompetanse ut til mange entreprenørselskaper, og vi har også vært en pådriver for bedrede rammevilkår gjennom etterlevelse av lovendringer og reguleringer.

Ansatte i bemanningsselskaper sier i undersøkelser at de i stor grad trives med arbeidsgiveren sin, og innleieforhold ender ofte med fast ansettelse. Mange som sliter med å få fast arbeid opplever å få en god erfaringsbase ved å jobbe innen bemanning. Denne erfaringen leder for mange til tilbud om fast jobb. I tillegg ser vi en tydelig trend; større grupper av arbeidstakere ønsker mer tilpasning og fleksibilitet i arbeidsforholdet. Ett eksempel er senior arbeidstagere som ønsker å jobbe lenger, men vil ha større fleksibilitet knyttet til arbeidstid og -mengde.

I den pågående prosessen med globalisering, digitalisering og individualisering, vil Norge ha behov for fleksibel og kompetent arbeidskraft. Vi i bemanningsbransjen og våre ansatte kan tilby etterspurte resurser, men vi må også gjøre oss fortjent til myndighetenes og kundenes tillitt.

Jeg håper og tror på partenes ønske om og vilje til å løse dagens utfordringer. Måtte 2018 bli stående som året da vi i bemanningsbransjen i felleskap tok steget opp som en profesjonell og seriøse bransje.