Brannforebyggende arbeid hjelper

Det har de senere årene vært en betydelig nedgang i antall personer som omkommer i branner i Norge, og dette viser at et bredt arbeid med å forebygge alvorlige konsekvenser som følge av branner nytter.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 25 personer mistet livet som følge av brann i 2017. Dette er det laveste tallet man har registrert siden 1979, og arbeidet med denne statistikken startet. I snitt har det siden registreringen startet årlig omkommet 64 personer i branner, så tallet for 2017 er en kraftig nedgang fra tidligere år. I 2016 omkom 40 personer og i 2015 omkom 35 personer i branner. Det vil selvsagt alltid være variasjoner fra år til år, men tendensen er klar – brannsikkerheten er betydelig hevet.

Det selvsagt slik at hvert enkelt dødsfall er ett for mye - og er en tragedie for de berørte og pårørende til en slik hendelse. Man kan derfor ikke være tilfreds før man er nede i null omkomne. Tallene viser likevel at man er inne på en riktig vei – og at de mange tiltakene som er satt i stand de senere årene kan se ut til å ha en effekt. Dette kan være forhold som innskjerping av byggeskikk, strengere krav til byggevareprodukter, mer fokus på forebygging av brann, ikke minst fra forsikringsselskapene, samt bedre brannvarslingsrutiner.

Dette betyr selvsagt ikke at ting er i orden over alt. Det finnes opplagt en rekke konkrete bygg som ikke holder den nødvendige standard – og ikke alle nye bygg settes opp som de burde. Ikke minst er det viktig å se til at de gjeldende regler og forskrifter følges opp gjennom kontroller – blant annet gjelder dette riktig bruk av ulike byggevareprodukter. Det kan være at enkelte produkter som benyttes ikke er godkjent – og det kan skje at kombinasjonen mellom ulike produkter ikke blir som beskrevet.

Det er derfor avgjørende å se på de totale forholdene rundt brannsikkerheten – det kan komme store branner som får katastrofale følger. Vi bor tettere og høyere enn før og det finnes flere eksempler fra utlandet hvor ting har gått virkelig galt. Og som ofte ellers i samfunnet – det er de svakeste som rammes hardest. Det viser også statistikken fra DSB - eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt for å miste livet i brann - hele 75 prosent av dem som omkommer i brann tilhører disse gruppene.