Grønne løsninger vinner terreng

Byggenæringens produkter og måter å arbeide på er i stor endring - en tilpasning til fremtidens samfunn gjør at vi om noen år kommer til å arbeide på helt nye måter enn tidligere. 

Vi er nok mange som har hørt uttrykket «det grønne skiftet» rimelig mange ganger - men det blir ikke mindre viktig av den grunn. For det er tross alt dette det dreier seg om - vi må endre oss og dermed også hvilke krav vi stiller til våre boliger, kontorer, skoler, veier og energiforsyning – og ikke minst byggenæringens realisering av disse produktene. Dette er en utvikling om nå pågår for fullt. For noen få år siden snakket næringens aktører kun om endringer som skulle komme – men dette var ikke så viktig her og nå. Det ville forsinke fremdriften, koste for mye – og ikke minst fantes det ikke kunder som ville betale ekstra for å få et energieffektivt bygg – strømmen i Norge er jo tross alt så billig.

Dette har endret seg enormt, og det i løpet en relativt kort tid. Nå nærmest konkurrerer mange av næringens aktører om å bygge de grønneste konstruksjonene – og kundene krever nyskapende løsninger. Man snakker ikke så mye om hvor mye dyrere det eventuelt skulle bli – man skal ha lavsutslipps konstruksjoner. Det er blitt trendy og populært å bo eller jobbe i grønne omgivelser – det er noe man kan skryte litt av og bruke som et fortinn. Og det er ikke slik at dette gjøres fordi man i seg selv skal spare penger på lav utslippsbygg – men det er fordi vi ønsker å kunne vise at vi prioriterer grønne løsninger. Det som for noen år siden kun var for entusiastene, er blitt den nye standarden - og dette gjelder nå for store deler av vårt samfunn, ikke bare våre bygninger.

Skanska satsing på BREEAM-sertifisering av alle sine boliger fra 2020 er et godt eksempel på hvordan den grønne satsingen nå faktisk er i ferd med å bli et konkurransefortrinn og fremtidens måte å bygge på – og hvordan næringens aktører ønsker å ta ansvar.

Det er kanskje fristende å kunne si at dette skyldes stadig strengere offentlige krav og incentiver, men det er ikke derfor. Det er rett og slett våre holdninger og forventinger til hvordan vi vil ha det og hvordan utviklingen skal være, som gjør at vi nå har lov til å være litt optimistiske med tanke på bygge næringens grønne fremtid her i Norge. Nå er det slett ikke slik at vi har snudd en næring hvor våre bygg står for 40 prosent av verdens utslipp og energiforbruk – men næringen er helt klart i endring. Det er definitivt heller ikke slik at alt nytt og trendy innen grønne forslag som kastes opp over alt nødvending er lurt og vil fungere i praksis. Noen løsninger er altfor dyre og gir for liten effekt. Men det finnes også mange spennende løsninger, som både gjelder miljøet og den enkelte bruker. Det blir derfor en spennende, men krevende, reise for mange byggherrer, arkitekter, rådgivere, leverandører og entreprenører fremover. Hvilken vei skal man går for å kunne realisere de beste prosjektene og møte samfunnets forventninger?

Det handler selvsagt om god planlegging, og ikke minst om å lage en totalpakke med mange mindre elementer som gir et godt sluttresultat. For det er fullt mulig å produsere et miljø- bygg i verdensklasse med allerede godt kjente og mye brukte løsninger, men at de settes sammen i en gjennomført helhet. Man må ikke bygge alt det nye og mest trendy. Men vi trenger begge deler – de som prøver å flytte grenser – og de som setter sammen gode konstruksjoner med kjente løsninger.