Aveny Vest er Skanskas første boligprosjekt som BREEAM-sertifiseres og skal bygges i Lillestrøm. Ill. DARK Arkitekter

Skanska skal BREEAM-sertifisere alle boliger fra 2020

Som en av verdens største entreprenør og boligutvikler, har Skanska i flere år hatt høye ambisjoner for å bygge grønt. Nå har Skanska Norge bestemt seg for å satse på grønne boliger.

Thorbjørn Brevik

- Fra og med 2020 skal alle våre boliger BREEAM sertifiseres. Standarden settes som hovedregel til BREEAM Very Good. Skanska ønsker å ta vår del av ansvaret for å redusere klimabelastningen gjennom å bygge boliger som både er mer energieffektive, bruker bærekraftige materialer og som legger til rette for at boligkjøperne lettere kan ta gode miljøvalg. Samtidig er det viktig at vi bygger boligene på eller nær kollektivknutepunkt, slik at transportbehovet reduseres, sier konserndirektør for eiendomsutvikling i Skanska Thorbjørn Brevik i en melding fra selskapet.

I 2016 viste TNS Gallup sitt klimabarometer at 2 av 3 nordmenn er opptatt av hva de kan gjøre for å redusere egen belastning på miljøet.

- Når så mange ønsker å ta et større ansvar, så må vi bidra til å gi innbyggerne et alternativ. Diskusjonen om kvaliteter i bygg må dreie seg om langt mer enn energibruk og tilgjengelighet. Den må dreie seg om hvordan vi bygger boliger for folk som gir viktige bidrag til å løse klimautfordringene. Vi ønsker å bygge sunne, velfungerende og energieffektive boliger. Det er på tide å løfte blikket, sier Brevik.

Grønn kompetanse
Han peker på at det i Skanska Norge jobber noen av Norges fremste eksperter innen utviklingen av bærekraftige og grønne løsninger. 

- I løpet av flere år har vi nå opparbeidet en høy kompetanse gjennom å ha utviklet og bygget noen av landets grønneste næringsbygg, blant annet gjennom Powerhousesamarbeidet. Skanska er ledende på BREEAM sertifiserte næringsbygg og har per i dag bygget en tredjedel av de sertifiserte næringsbyggene i Norge. Denne erfaringen og kompetansen ønsker vi nå å ta i bruk ved bygging av nye boligprosjekter. Som den ledende grønne prosjektutvikleren mener vi at det er på høy tid å heve ambisjonen for kvaliteten på nye boliger. Bygningssektoren er en vesentlig del av løsningen for å redusere klimabelastningen og Skanska ønsker en kompetansebasert og helhetlig tilnærming til hvordan vi løser disse utfordringene, påpeker Brevik.

Aveny Vest er Skanskas første boligprosjekt som BREEAM-sertifiseres og skal bygges i Lillestrøm. DARK Arkitekter er arkitekt på dette prosjektet.

- Vi er stolte av å være med på å utvikle Aveny Vest i Lillestrøm, og er imponert over Skanskas ambisjoner for både miljø og arkitektur, sier daglig leder Arne Reisegg Myklestad i DARK Arkitekter AS i en kommentar.

Strakstiltak
Norsk Eiendom og Grønn Byggallianse har lansert sine ti strakstiltak for eiendomsbransjen. Tidligere har store aktører som OBOS, Stor-Oslo Eiendom og Veidekke Eiendom sluttet seg til tiltakene. Nå varsler også Skanska Eiendomsutvikling at de skriver under.

- Ja, vi skriver under vi også. Samtidig vil vi understreke at vi gjør alle disse tiltakene allerede i dag. Men det er ikke nok å skrive under strakstiltakene. Vi ønsker å strekke oss lenger. Det mener vi best gjøres gjennom en uavhengig sertifisering som det BREEAM er, avslutter Brevik.