Administrerende direktør i Byggmakker Knut Strand Jacobsen.

Byggmakker-toppsjef etter Optimera-oppkjøp: - Uventet og overraskende

Byggmakker-sjef innrømmer at Optimeras oppkjøp av Per Strand Gruppen kom overraskende på.

Artikkelen er oppdatert med utfyllende kommentarer fra Byggmakker Handel AS.

Oppkjøpet betyr at Byggmakker mister 13 kjedebutikker i Nord-Norge med en samlet omsetning på rundt en milliard kroner.

– Det er en trend at store familieeide virksomheter selges til industrielle, og generelt ikke uvanlig ved generasjonsskifte i bedriftene. Vi har også gjort slike oppkjøp, senest med Onninen i fjor. Men ja, jeg innrømmer at dette var uventet og overraskende, skriver administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker Handel AS i en SMS til Byggeindustrien.

Han ønsket å innhente ytterligere informasjon om oppkjøpet før han ga en mer utfyllende kommentar om Optimeras oppkjøp i nord.

Den kom noen timer senere på tirsdag ettermiddag. I en lengre SMS skriver Jacobsen:

– Vi er i dag (19.12.17) gjort kjent med at Per Strand AS har solgt sin virksomhet, 13 byggevarehus, til Optimera. Byggmakker har i de siste årene vært inne i en god og lønnsom utvikling hvor vi har fått flere nye medlemmer og økt antall byggevarehus. I 2017 forventer Byggmakker å øke omsetningen mer enn markedsutviklingen. Vi skal fortsette å være offensive og utfordre våre konkurrenter i årene som kommer. Både eieren K-Group og medlemmene i Byggmakker investerer nå for flere hundre millioner kroner i nye byggevarehus, logistikk og digitale løsninger, slik at vi kan best kan betjene våre lokale kunder. Byggmakker har det siste året også fått selskap av K-Groups oppkjøp av Onninen som gir oss både stordriftsfordeler og økt salg. Sammen med våre eiere, K-Group, er Byggmakker klare for ytterligere vekst i tiden som kommer, skriver Knut Strand Jacobsen.

Virke: - Stor sak for bransjen

I likhet med hos Byggmakker, kom nyheten brått på i  bransjeorganisasjonen Virke Byggevarehandel.

– Dette var nytt for oss også, og det er klart dette er en stor sak for bransjen, sier direktør for Virke Byggevarehandel, Aslaug Koksvik til Byggeindustrien.

– Er du overrasket?

– Både ja og nei. Vi ser jo at det skjer en konsolidering i bransjen og at de store blir større. Det er en trend som har vart over tid. Optimera er ikke store i Nord-Norge, så sånn sett er det ikke overraskende at de vil inn i det markedet. Men det er klart dette er en vesentlig nyhet i bransjen, sier Koksvik.

– Forventer du at Optimera og Per Strand Gruppen vil møte på utfordringer i Konkurransetilsynet?

Direktør i Virke Byggevarehandel, Aslaug Koksvik.

– Det har jeg ikke forutsetning for å si noe om. Men per dags dato er ikke Optimera så store i Nord-Norge, sier Koksvik som har både Optimera og Byggmakker som medlemmer hos seg.

– Vi skal fortsette å ta vare på alle medlemmene våre, og forholder oss nøytrale i oppkjøpssaker som dette, sier hun.

Tungt til stede i nord

Per Strand Gruppen ble etablert av Per Halvard Strand i 1974, og har utviklet seg til å bli en av de største og mest lønnsomme byggevareaktørene i Norge.

De er tungt til stede i Nord-Norge, og har en omsetning på en milliard kroner.

Byggevarehusene er lokalisert i Harstad, Narvik, Tromsø, Tromsdalen, Storsteinnes, Sortland, Hadsel, Andenes, Øksnes, Finnsnes, Bardu, Storslett og Skjervøy. Inntil nå har de 13 byggevarehusene vært tilknyttet Byggmakker, men vil fra februar 2018 bli en del av Montér-kjeden.

Optimera vil da få en sisteleddsomsetning på rundt 11 milliarder kroner.