Nav-direktør Sigrun Vågeng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Terje Pedersen NTB scanpix

Sykefraværet holder seg stabilt

Sykefraværet er i tredje kvartal 2017 på 6,5 prosent og er dermed uendret sammenlignet med forrige kvartal, melder Nav. Sykefraværet er høyest hos kvinner.

Det legemeldte fraværet steg med 0,3 prosent, mens det egenmeldte fraværet sank med 3,9 prosent fra andre til tredje kvartal, viser sesong- og influensajusterte tall. Det legemeldte sykefraværet er på 5,4 prosent, mens det egenmeldte fraværet er på 1,0 prosent, melder Nav.

– Målet i IA-avtalen er en reduksjon i det totale sykefraværet på 20 prosent sammenlignet med 2. kvartal 2001. Sykefraværet er redusert med 9,9 prosent siden den gang, men det har vært et stabilt nivå de siste fem årene, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Sykefraværet for kvinner har hatt en liten økning fra 6,8 prosent i andre kvartal til 6,9 prosent i tredje kvartal. Sykefraværet hos menn ligger stabilt på 4,2 prosent.

På ett år har andelen med gradert sykmelding gått ned fra 23,1 prosent til 21,9 prosent. Andelen graderte sykemeldinger gikk ned både for menn og kvinner.

Det er ifølge Nav store forskjeller mellom fylkene i andelen graderte sykefraværstilfeller. Fylkene med de største byene har generelt lavt sykefravær og lav gradering. I store byer er de sysselsatte yngre og har oftere høyere utdanning. Disse gruppene har lavere sykefravær og har sjeldnere gradert sykmelding når de er syke.

33 prosent av de graderte sykemeldingene gjelder psykiske lidelser og 27 prosent gjelder muskel- og skjelettlidelser. Kvinner har oftere gradert sykemelding enn menn.