God fart norsk økonomi vil sikre høy aktivitet i byggenæringen

Ifølge ferske prognoser fra SSB kan vi forvente en oppgang i norsk økonomi frem mot 2020. Smurt av en stadig stigende oljepris vil vi se økte investeringer innen både offshore og industrien for øvrig.

Vi kan ikke forvente oljetopper som vi så for 5-6 år siden, men det er likevel ikke slik at oljealderen er over. Med kraftige kostnadskutt og en oljepris på over 60 dollar fatet ligger det an til en relativt kraftig økning innen offshoreinvesteringene – noe som også vil dryppe på resten av den norske økonomien – ikke minst byggenæringen.

Det eneste usikkerhetsmomentet er utviklingen i boligmarkedet, som SSB forventer skal videre nedover i perioden. De siste årene har boligmarkedet egentlig jobbet motsyklisk.

Boligmarkedet har holdt seg meget sterkt gjennom hele den kraftige oljenedgangen – ikke minst i Osloområdet. Nå som oljemarkedet og hele den norske økonomien begynner å få fart på seg igjen – er boligmarkedet på vei nedover. Hvor kraftig nedgangen vil bli og hvor lenge den vil vare – er ikke godt å si. Det kan fortsatt gå nedover en god periode til – men det er heller ikke umulig at markedet snur allerede neste år. Rentenivå, befolkningsutvikling og den generelle økonomiske aktiviteten vil være faktorer som bidrar. Ikke minst vil også regjeringens beslutninger rundt boliglånsforskriften i tiden fremover ha relativt stor innvirkning. Det er likevel slik at de lave salgstallene vi nå ser vil føre til konsekvenser for igangsettingstallene og aktiviteten i denne delen av markedet fremover.

Den øvrige delen av byggenæringen har god fart. Næringsbygg har en positiv utvikling – og det såkalte ROT-markedet holder seg jevnt høyt. Innen anlegg har vi aldri vært i nærheten av slike nivåer vi nå ser – og denne delen av markedet kommer til å holde seg rekordhøyt i flere år fremover.

Mye ligger dermed til rette for at det høye nivået fra de siste årene vil holde seg godt også inn i det kommende året. En stadig bedring i den totale norske økonomien vil gi nye investeringer innen det private næringslivet – samtidig som vi ser en rekke offentlige utbygginger innen skoler, barnehager, eldrehjem og så videre. I tillegg kommer en enorm utbygging innen helsesektoren – innen sykehus alene skal det årlig investeres for rundt ti milliarder kroner.

Samtidig må vi også huske på at det er mange utbygginger som pågår, og som vil komme, innen offentlig infrastruktur vi i det daglige ikke merker så mye til – men som vil være krise om ikke fungerer. Vi tenker da først og fremst på vann og avløp – og innen strømforsyningen.