En omkommet og tre skadd i branner i helga

Branner førte til store skader og tap av menneskeliv i helga. To kvinner er kritisk skadd etter brann i Stavanger, og en person døde i storbrann i Vestfold.

Desember pleier å være høysesong for branner. I fjor mistet åtte personer livet i branner i julemåneden, og flere steder i landet ble førjulstida dramatisk i helga.

I Borre i Vestfold ble en bygning med ti boenheter totalskadd i brann.

Brannen startet i en av leilighetene ved 16-tiden lørdag ettermiddag. Flammene spredte seg raskt til takkonstruksjonen, og etter hvert ble det klart at hele bygget sto i full fyr.

En person ble funnet omkommet inne i bygningen, og åtte personer mistet hjemmet sitt. To personer pådro seg dessuten røykskader.

Årsaken til brannen er ikke kjent. Politiet etterforsker saken. Da bygget nylig ble kontrollert av brannvesenet ble det ikke funnet noen feil, opplyste Harald Røed til Tønsbergs Blad søndag. Han er leder av Boligstiftelsen som har ansvaret for bygget.

Kritisk for to kvinner

To kvinner i 60-årene ble sendt til Haukeland universitetssjukehus etter en brann i Stavanger søndag morgen. Tilstanden var søndag kveld fortatt kritisk for begge.

Denne brannen brøt ut i et bolighus i Rosenkildegata på Storhaug i Stavanger. Det ble full overtenning i andre etasje i huset. Boligen ligger i et område med tett trehusbebyggelse, og nabohusene ble evakuert på grunn av spredningsfare.

Brannen ble slukket ved 9-tiden søndag morgen. Kriminalteknikere fra politiet skal undersøke brannstedet når det er praktisk mulig. Årsaken til denne brannen er heller ikke kjent.

Alvorlig skadd

I Oslo ble en kvinne sendt til sykehus med alvorlige skader etter en brann i en bygård i Nordkappgata på Torshov i Oslo natt til lørdag.

I Lier ble tre personer evakuert og kjørt til legevakt for sjekk etter at det brøt ut brann i en tremannsbolig på Nøste.

– En politipatrulje var ved stedet da meldingen kom. De så det var åpne flammer i bygget. De tok seg inn på en av adressene og fikk ut en person som lå og sov, sier operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB.

Rekordlavt

Antallet omkomne i branner har vært rekordlavt hittil i år. Ved inngangen til desember opplyste Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at kun 22 personer hadde mistet livet som følge av brann hittil i år.

Statisk sett er det flest branner i desember og januar. Av totalt 1.004 personer som har omkommet i brann i Norge siden årtusenskiftet, har 141 dødd i desember-månedene, ifølge DSB.

I 2016 døde totalt 40 personer av branner, åtte av dem omkom i julemåneden.