Nye Drammen sykehus. Ill. CURA-gruppen

Helse Sør Øst har inngått flere prosjekteringskontrakter på nye Drammen sykehus

Helse Sør Øst /Sykehusbygg signerte torsdag flere prosjekteringskontrakter for nye Drammen sykehus.

Nye Drammen sykehus

Drammen sykehus er et prosjekt på om lag 121.000 kvadratmeter og inneholder bygninger for psykiatri, rus, somatikk og stråleterapi. Det nye sykehuset skal dekke spesialisthelsetjenester til en befolkning på over 500.000 innbyggere. Oppstart klinisk drift vil være i 2024/2025. Det vil bli lagt opp til at det nye sykehuset tas i bruk gradvis etter hvert som deler ferdigstilles.

Helse Sør Øst /Sykehusbygg signerte torsdag avtale med Erichsen & Horgen og Multiconsult for nye Drammen sykehus. Selskapene blir ansvarlig for prosjektering av miljø og VVS.  Kontraktspartner for miljø-kontrakten er Multiconsult, mens Erichsen & Horgen er kontraktspart for VVS-kontrakten.

Samtidig har COWI inngått kontrakt for prosjektering av elektro og IKT på det nye sykehuset. 

78,4 millioner kroner
- Dette er en viktig seier for Erichsen & Horgen. Det nye sykehuset er et krevende prosjekt og vi vet konkurransen har vært hard. Med dette prosjektet befester vi vår posisjon som det ledende rådgiverfirmaet innen Helsebygg i Norge, sier Arne Jorde, daglig leder i Erichsen & Horgen.

Fra før er Erichsen & Horgen involvert i prosjekter som Nytt Tønsberg sykehus, Nytt Klinikkbygg på Radiumhospitalet, Campus Ås og Livsvitenskapsbygget i Oslo.

- Erichsen & Horgen vil også være sterkt involvert i kontrakten for rådgiver miljø, som underleverandør til Multiconsult ASA, sier disiplinleder for miljø og energi Ida Bryn.

Avtalene med Helse Sør-Øst/Sykehusbygg ble signert 14. desember og kontraktsverdi for de to avtalene er estimert til totalt 78,4 millioner kroner.

- Dette er en stor seier for Multiconsult og Erichsen & Horgen. Det nye sykehuset er et krevende prosjekt og vi vet konkurransen har vært hard. Nært samarbeid på Tønsberg-sykehuset og mange andre store prosjekter har vært nøkkelen til at vi har lykkes med å synliggjøre den faglige kvaliteten som ligger i Multiconsult og Erichsen & Horgen. Samarbeidet skal dyrkes videre i nytt sykehus Drammen, sier Christian Nørgaard Madsen, konsernsjef i Multiconsult i en pressemelding.
Miljøkontrakten omfatter forurenset grunn, avfall, miljøledelse, ROS analyser, materialvalg og klimagass, mens VVS-kontrakten består av VVS, VA, energi og inneklima.

Begge kontraktene består av bearbeiding av optimalisert skisseprosjekt og forprosjekt til en kontraktsverdi på henholdsvis 2,5 og 10 millioner kroner for miljø og VVS. Kontraktene inneholder også opsjoner på detaljprosjektering og oppfølging i byggeperioden. Kontraktsperioden er for om lag seks år med oppstart av forprosjekt i januar 2018.

- Dette viser at Multiconsults satsning innen sykehusbygg gir avkastninger. Dette er et prosjekt med høye ambisjoner. Det er da ekstra moro at vi har innfridd kundens høye forventninger til det tekniske innholdet i tilbudet og dette er en utfordring vårt sterke prosjekt-team gleder seg til å ta fatt på, sier Petter Skattum, markedssjef bygg & eiendom i Multiconsult.

LINK arkitektur AS, i samarbeid med Ratio arkitekter og Bølgeblikk arkitekter, gikk seirende ut av konkurransen om å tegne Nye Drammen Sykehus. Kontrakten som LINK arkitektur og samarbeidspartnere er tildelt gjelder arkitektur, interiør arkitektur og landskapsarkitektur.
LINK arkitektur er et heleid datterselskap av Multiconsult.

Stor jobb for COWI
- Fremtidens sykehusanlegg er noe av det mest komplekse byggeprosjektet man kan ha. Det er en utfordrende oppgave som stiller store krav til både nytenking og erfaring fra tilsvarende prosjekter. Vi har atter en gang befestet vår posisjon innenfor sykehus og det er godt å se at Helse Sør-Øst verdsetter den tunge kompetansen COWI har innenfor sykehusplanlegging, sier Kirsti Engebretsen Larssen, divisjonsdirektør i COWI.

- Digitaliseringen av sykehusene skjer i en hastighet vi ikke har sett tidligere og det krever nye metoder for hvordan vi planlegger og bygger sykehus fremover. Strømlinjeforming av prosessene og digitalisering av planleggingsfasen er avgjørende for å realisere et prosjekt innenfor de tid- og kostnadsrammene Helse Sør-Øst har definert, heter det i en pressemelding fra COWI.

- Vi har i dag inngått avtaler med meget erfarne og kompetente arkitekter- og rådgivere. Til sammen utgjør disse et slagkraftig prosjekteringsteam hvor vi er glad for å ha med solide team fra COWI, sier prosjektdirektør Dag Bøhler.