Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

Kraftig nedgang i nyboligsalget

Nyboligsalget faller for 8. måned på rad. Boligprodusentenes Forening er bekymret for utviklingen, men Prognosesenter tror på et trendskifte til våren.

Salget av nye boliger ligger 36 prosent under salget i samme måned i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Det er spesielt salget av leiligheter som svikter, med en nedgang på 47 prosent. Salget av eneboliger og småhus synker med henholdsvis 24 og 20 prosent.

- Hittil i år ligger nyboligsalget 23 prosent lavere enn samme periode i fjor, sier Jæger under en pressekonferanse torsdag.

Høy igangsetting

Igangsettingen av småhus er 25 prosent høyere enn i fjor, mens leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis tre prosent og 14 prosent lavere enn fjoråret.

Så langt i år ligger igangsettingen en prosent under fjoråret, men i november i år ble det igangsatt 16 prosent flere boliger enn samme måned i fjor.

Jæger sier bransjen opplever god byggeaktivitet med høy igangsetting etter det gode salget i 2016.

- Vi er imidlertid bekymret for nedgangen i salget siden påsken i år. De siste 12 månedene er det solgt 28.419 boliger, og vi må tilbake til april 2015 for å finne tilsvarende nivå, sier han.

Jæger påpeker samtidig at dårlig salg over tid vil påvirke sysselsettingen i byggebransjen, som igjen vil få konsekvenser for veksten i norsk økonomi.

- Snur i løpet av første halvår

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret. Foto: Svanhild Blakstad

Prognosesenteret tror imidlertid ikke at nedgangen i boligprisene blir langvarig.

Det vi ser er en resultatet av en generell urolighet i et marked som korrigerer seg. Bruktboligprisene er en viktig driver for det vi ser i markedet, sier han til Byggeindustrien.

Birkeland mener fundamentet i boligmarkedet fortsatt er solid.

- Alle hovedtallene indikerer at vi ikke får noen økonomisk nedsmelting i Norge. Vår grunnfilosofi er at den nedadgående trenden i brukboligprisene vil snu i løpet av første halvår i 2018. Det vil smitte over og skape en optimisme rundt å kjøpe nytt også, sier han.

- Det er imidlertid mange usikkerhetsfaktorer. Endringer i boliglånforskriftene og andre tiltak fra det offentlige vil spille en stor rolle, legger han til.

Påvirker igangsettingen neste år

Birkeland sier nedgangen siden påske vil påvirke igangsettingen i 2018.

- Det kommer til å bli en nedgang i produksjonen til neste år. Det er ingen tvil om det. Likevel blir det et rimelig fornuftig år, men ingenting i nærheten av det vi trodde ved ingen i 2017, sier han.

Per Jæger mener derimot ikke at vi vil se store endringer i igangssettingen i 2018.

- Vi skal fortsatt ha høy byggeaktivitet i 2018. Det vi har startet nå skal bygges over ett til to år. Vi kommer altså til å ha grei sysselsetting og høy byggeaktivitet framover fordi vi har begynt på mye nytt. Det er når vi er ferdig med den boligbyggingen at vi vil få en nedtur. Du vil ikke se dette på kort sikt, men heller langsiktig, sier han. 

Se Boligprodusentene-direktørens presentasjon her.