Bettina Sandvin

Rake pøkker

Det snakkes og skrives med jevne mellomrom om konflikter i bransjen, og til tider fremstår det nok som om det er sterke fronter. Men bildet er mer nyansert enn som så. 

Bettina Sandvin

Leder for byggherreseksjon i Vegdirektoratet

Jeg opplever i stort, at vi har et godt samarbeid oss imellom. Samarbeidet er organisert på flere nivåer. Toppnivået er samferdselsrådet hvor vegdirektøren stiller fra vår side.

Selv tar jeg del i flere fora der vi som byggherre blant annet snakker med RIF, EBA og MEF. Her diskuteres mangt og mye, og det som diskuteres mest er vegvesenets utforming av kontrakter. Alle sidene ved våre kontrakter diskuteres, og vi får og gir klare og saklige tilbakemeldinger. Dette er viktig for at kontraktene skal få en balansert risikodeling.

Vi har ulike ståsted, så litt temperatur må vi tåle. Allikevel er det min opplevelse at diskusjonene kjennetegnes av respekt, stor takhøyde, åpenhet og en veldig god tone. Det er «rake pøkker» som vi sier i Østfold. Det hersker et oppriktig ønske om å være med å løse saker, og jeg er ikke i tvil om at en denne oppriktigheten styrker oss.

Noen diskusjoner bidrar til en felles forståelse av hverandres ønsker. Andre diskusjoner fører til konkret utvikling av våre kontrakter.

Et eksempel på dette er styrking av lærlingordningen. Det var entreprenørsiden som tok initiativet, og vi ble med på å øke kompensasjonen fra 25 til 50 kr pr time for lærlinger. Et annet eksempel på det samme er oppgjørsmåte for sprengningsarbeider for å få en riktigere plassering av økonomisk risiko.

Vi har motsatte interesser når det kommer til penger, og derfor har mekanismer for å løse uenighet i kontrakt hatt stort fokus. Den nye «konfliktløsningstrappa», er et direkte resultat av bransjesamarbeid mellom rådgivere, entreprenører og offentlige byggherrer. Dette resulterte i vegvesenets veileder for samhandling og den såkalte ekspertordningen som nå er innarbeidet i våre kontrakter. Ekspert avtales i samhandlingsfasen, og «konfliktløsningstrappa» skal sikre at saker løftes før uenigheter blir konflikt som forsurer relasjonene.

Vi er ulike, selvstendige aktører og vi har ulike roller og interesser. I bunn og grunn er vi allikevel gjensidig avhengig av hverandre, og ingen av oss kan lykkes alene. Alle jeg kjenner fra bransjesamarbeidet snakker med tyngde og saklighet. Samarbeidet preges av respekt for hverandres ståsted og rolle. Fordi vi kjenner hverandre, så tåler vi også at debatten noen ganger spisses i media. Et godt samarbeid er imidlertid ikke noe vi kan ta for gitt. Det forutsetter at vi beholder respekten og den gode tonen. Et godt bransjesamarbeid på overordnet nivå er viktig fordi det setter rammebetingelsene for god samhandling i hver enkelt kontrakt – der verdiskapingen faktisk skjer.