<p>Julestjerner heter Poinsettia på engelsk og har fått sitt navn etter USAs Mexico-ambassadør Joel Roberts Poinsett, som døde 12. desember i 1851. Denne datoen markeres nå julestjernens dag over hele verden.</p>Pynt opp julestjernen med strikkesokk og fuskepels for kalde desemberdager. (Foto: OBP)GLEM IKKE STOLEN: Når du får julegjester kan du lage en dekorasjon til å henge over stolryggen. (Foto: OBP)Til jul er det meste lov. Hva med en spiselig julestjerneoppsats med smågodt som dekor? Foto: Foto: OBPHer kan du bli fotografert under Julestjernens dag på Oslo S fredag 11. desember. (Foto: OBP)Julestjernen er selve juleblomsten for mange. (Foto: OBP)Skap førjulsmagi: Kanskje julestjernen i glassklokken er forhekset?Stjerner på treet: Lag levende juletrepynt med minijulestjerner. Ta planten ut av potten og dytt jordklumpen inn i glassboblen. Knyt sterk tråd rundt, og heng opp.Foto: Foto: OBPFoto: Foto: OBP

Hvem er stjernen i ditt liv?

Hvem er egentlig stjernen i ditt liv, den du skulle ønske du husket å takke litt oftere? Bruk gjerne julestjernens dag til å vise at du setter pris på din stjerne.

12. desember er det julestjernens dag, men hva slags dag er dette - og hvorfor feirer vi den?

I kalenderen for mer ukjente helligdager er 12. desember en viktig dag for alle som er glade i jul og julestjerner. I USA har julestjernens dag vært feiret helt siden 1852. Også i Norge og resten av Europa feirer vi julestjernens dag på denne datoen.

En stjerne og dens ambassadør

Julestjernens dag markerer dagen da Joel Roberts Poinsett døde. Han var USAs første ambassadør i Mexico og en stor planteelsker. I 1828 oppdaget han julestjernen, som vokste vill, og som busk, i Mexico. Han lot seg fascinere av blomstens skjønnhet og importerte den snart til USA – og ga den til og med sitt eget navn.

Julestjerner heter derfor Poinsettia på engelsk. Snart spredde julestjernens røde blader seg rundt i hele USA. Joel Roberts Poinsett døde 12. desember i 1851. Den amerikanske kongressen vedtok i 1852 å innføre Julestjernens dag til diplomatens ære, og den har derfor blitt feiret alle år etterpå. Også i Europa har dagen som nevnt blitt feiret lenge, men dette er nok mer fordi julestjernen fremdeles står som en av julens viktigste symboler.

Den beste dag å glede med en stjerne

Hvordan skal man egentlig feire julestjernens dag? Svaret er åpenbart. Dette er dagen da man kjøper en julestjerne og drar på besøk til en du ofte kjenner på at du skulle ha besøkt, men som ikke alltid kommer fremst i prioriteringene likevel. Kanskje er det en lærer som fortjener en takk? En butikkansatt som er spesielt hjelpsom? Din tante? Eller sønn? Din beste venn eller kjæreste, eller kanskje en nabo? Julestjernen er riktig gave uansett anledning, og det finnes en form og en farge som passer alle.