Politihuset i Oslo. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Politiet stemplet Statsbygg som uforutsigbare i internt dokument

Politiet krangler om husleie med Statsbygg, og hevder Politihuset på Grønland er 5.000 kvadratmeter mindre enn det som er opplyst i leiekontrakten. I et internt dokument beskriver politiet Statsbygg som den aktøren som gir minst forutsigbarhet.

Tidligere i høst fortalte Byggeindustrien om en uvanlig husleiekrangel rundt Politihuset i Oslo mellom Statsbygg og Politiets fellestjenester (PFT).

I et brev sendt fra PFT til Statsbygg, slaktet politiet vedlikeholdsarbeidet ved Politihuset på Grønland og hevdet samtidig at Statsbygg har feilfakturert husleie helt siden 1993. Summene det krangles om beskrives som «betydelige».

Et av de store stridstemaene er byggets størrelse.

Politiets fellestjenester (PFT) og Statsbygg er nemlig uenige om hvor stort Politihuset på Grønland faktisk er.

Verken politiet eller Statsbygg har tidligere ønsket å kommentere hvor stort arealavvik det dreier seg om, men dokumenter Byggeindustrien nå har fått innsyn i, viser at forskjellen er på over 5.000 kvadratmeter.

Politiet: Langt mer enn «unøyaktigheter»

Statsbygg har selv kontrollmålt bygningsmassen med ekstern konsulenthjelp, og mener politiet tar feil i sine oppmålinger.

De viser også til at kontrakten uansett inneholder forbehold om at eventuelle unøyaktigheter i arealutmålingen derfor ikke vil få virkning for leiens totale størrelse.

Men at 5.000 kvadratmeter faller inn under kategorien «unøyaktigheter», avvises av politiet.

Statsbygg: Godt samarbeid med politiet

Eiendomsdirektør i Statsbygg, Frode Meinich. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Ifølge eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg er krangelen som har oppstått rundt Politihuset på Grønland, langt fra representativ for det generelle forholdet mellom Statsbygg og polititet.

– Siden du fokuserer på Polithuset i Oslo, så vil jeg  presisere at vi har et godt samarbeid og et godt kundeforhold til politiet i øvrige leieforhold, skriver Frode Meinich i en e-post til Byggeindustrien.

Politets fellestjenester: Statsbygg gir minst forutsigbarhet
Den beskrivelsen stemmer dog dårlig overens med det som kommer frem i et internt dokument ledelsen i Politiets fellestjenester sendte til den øverste ledelsen i Oslo politidistrikt datert 31. mai 2017.

Eiendomsdirektør i Politiets fellesjenester, Erik Trehjørningen stempler Statsbygg som uforutsigbare utleiere. I dokumentet skriver han:

  • Kontrakter i det offentlige må ha gyldighet tilsvarende som i det private. Uten det vil det være særdeles vanskelig å ha noen som helst forutsigbarhet for forpliktelser offentlige virksomheter påtar seg.
  • Politiet har behov for forutsigbarhet i sine leieforhold, også med Statsbygg, og det er et paradoks at politiet opplever Statsbygg som den aktøren som gir minst forutsigbarhet.
  • En slik uforutsigbarhet skaper utfordring for kontroll og utvikling av politiets leieavtaler.

Politiets fellestjenester vil verken kommentere saken eller innholdet i dokumentet.

– I september i år ble saken knyttet til leieforholdet ved Politihuset i Grønlandsleiret 44 oversendt til Justisdepartementet for videre håndtering, iht normal forvaltningsrutine. PFT ønsker derfor ikke å gi uttalelser eller kommentere innhold i dokumenter i saken. Vi henviser til Justisdepartementet for status i saken, skriver kommunikasjonsdirektør i Politiets fellestjenester, Espen Strai i en e-post til Byggeindustrien.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg kommenterer ordlyden i dokumentet slik:

– Dette er et ukjent for oss. Vi mener vi har et ok forhold til politiet, og senest på fredag hadde vi et godt og oppbyggende møte sammen. Dette er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i, sier Aschim.

Kan ende hos regjeringsadvokaten

Den fastlåste huskrangelen rundt Politihuset i Oslo ble tidligere i høst løftet opp til de to fagdepartementene Justis- og beredskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ingen av de to departementene vil kommentere saken i media.

– Vi bekrefter at saken er oversendt og til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, og vi finner det ikke riktig å kommentere saken nærmere nå, skriver seniorrådgiver Bente Rønnestad i i en e-post til Byggeindustrien.

– Kommunal- og moderniseringsdepartementet er kjent med saken og vil i samarbeid med Justisdepartementet vurdere videre oppfølging, skriver ekspedisjonssjef Cathrin Sætre i en e-post til Byggeindustrien.

Blir ikke de to departementene enige om en løsning, kan partene komme til å måtte søke om uttalelse fra Regjeringsadvokaten for å få løst tvisten.

---

Prinsipielt viktig for politiet

Politidirektoratet mener utfallet av husleiekrangelen på Grønland mellom Politiets fellestjenester og Statsbygg er prinsipielt viktig for hundrevis av politiets leieavtaler.

«Politiet har flere hundre husleieavtaler i sin portefølje og Statsbygg er utleier i et betydelig antall av dem. Avvik i leiekostnadene summerer seg til betydelig beløp for politiet samlet sett. Dette er midler som kunne vært benyttet til styrking av politiinnsatsen eller til å ta igjen deler av investeringsetterslepet», skriver Politidirektoratet i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet.

Av de «flere hundre leieavtalene» som politiet har i sin portefølje, er 46 av dem med Statsbygg.

Ifølge Statsbygg dreier flere av disse avtalene seg om ulike deler av samme eiendom, slik at antall eiendommer er noe lavere. Avtaler med Sysselmannen på Svalbard er ikke inkludert i tallene.