Foretingsutvikler for brann og redning i Securitas, Ole-Ivar Bjørkamo, viser fagleder for vakt og service på NTNU, Marit Grønning-Moe, hvordan VR-teknologien virker. Foto: Frank Foss / Securitas

NTNU gjennomfører brannslukkekurs med norskutviklet VR

NTNU Vakt og service kjører nå en pilot hvor studenter og ansatte lærer å slukke brann ved hjelp av kunstig virkelighet (VR).

Det skriver Securitas i en pressemelding.

– På NTNU skapes kunnskap for en bedre verden og løsninger som kan forandre hverdagen. Derfor er det naturlig at vi også tilbyr trening og opplæring med teknologi som endrer spillereglene innen sikkerhets- og beredskapstrening, uttaler fagleder for vakt og service på NTNU, Marit Grønning-Moe, i pressemeldingen.

Enheten hennes skal nå i gang med å teste Securitas og Real Trainings konsept der e-læring og kunstig virkelighet brukes til å trene brannslukking. Om testene går bra, vil de forsøke å implementere dette hos flere enheter.

– Måten vi driver branntrening i dag er kostbar og lite effektiv. Vi må rydde parkeringsplasser som blir sterkt tilgriset, og de ansatte får unødvendig ventetid som kunne vært brukt til bedre formål. Dessuten har vi ingen god måte å dokumentere at vi møter våre lovpålagte krav, sier Grønning-Moe.

De som skal trenes, går først gjennom et e-læringskurs. Deretter utstyres de med VR-briller og et brannslukkingsapparat. Med VR-brillene på oppstår en brann i rommet, og oppgaven er å slukke brannen så korrekt og hurtig som mulig, heter det i pressemeldingen.