Illustrasjonsfoto.

EBA: – Uheldig at konkurransene må avlyses

EBA mener det er uheldig at Statens vegvesen må avlyse en rekke av driftskontraktkonkurranse som en følge av usikkerhet rundt regionreformen.

Tirsdagkom Byggeindustrien med nyheten om at Statens vegvesen må avlyse en rekke drift-og vedlikeholdskonkurranser som en følge av uklarheter knyttet til hva som skjer med kontraktene når regionreformen trer i kraft.

Ifølge regionreformen skal landets elleve regioner ta over byggherreansvaret for drift- og vedlikehold av fylkesveiene 1. januar 2020. Dette skaper utfordringer for Statens vegvesen som har byggherreansvaret i dag, og som har fått oppgaven med å finne løsninger på hvordan kontraktene, som nå skal ut i markedet, skal håndteres i overgangen til den nye regionreformen.

Ingen dramatikk

Ifølge avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen, ligger det ikke noe dramatikk bak avgjørelsen om å avlyse driftskonkurransene som allerede er ute i markedet.

– Det er en del ting vi er usikre på i forbindelse med overgangen til at regionsreformen trer inn. Vi trenger rett og slett litt mer tid på å gjøre justeringer og vurderinger slik at kontraktene som kommer ut er best mulig forberedt på denne overgangen, sier Sandvin.

Har etterspurt informasjon

Arne Aakre, avdelingsleder vei og jernbane i EBA.

Arne Aakre, avdelingsleder vei og jernbane i EBA, mener det er uheldig at konkurransene avlyses når prosessen er kommet så langt.

– EBA har tidligere etterspurt informasjon fra Vegdirektoratet om regionreformen og om det at fylkesveinettet blir underlagt regionene vil få betydning for driftskontraktene. Når konkurransene avlyses så sent betyr det unødvendig bruk av tid og ressurser for både entreprenør og bestiller, sier han.

Entreprenørene trenger forutsigbarhet

Ifølge Bettina Sandvin er konkurransene i første omgang satt på hold ut året, men hun kan foreløpig si lite om akkurat når konkurransene kommer ut og eventuelt hvilke korrigeringer som vil bli gjort ved hver enkelt kontrakt. Hun lover at Statens vegvesen vil komme med mer konkret informasjon til entreprenørene innen to uker.

Arne Aakre sier entreprenørene trenger forutsigbarhet og han mener det er viktig at Statens vegvesen behandler entreprenørene med respekt og alvor.

– Entreprenørene har planlagt konkurransene i lang tid, men slik vi forstår det vil Statens Vegvesen så langt det er mulig utløse opsjoner i de kontraktene der konkurransene nå er avlyst. For entreprenørene er det viktig med forutsigbarhet for å forbedre kompetanse og kvalitet. Det er også viktig at entreprenørene blir behandlet med respekt og alvor fra bestiller i det langsiktige arbeidet det er å sørge for kvalitet, kompetanse og kapasitet i det viktige arbeidet med å drifte og vedlikeholde veiene våre, sier Aakre.