Advokatene Anders Myhre (til venstre) og Thomas Keiserud i Advokatfirmaet Hjort DA. Foto: Advokatfirmaet Hjort

Her er advokatenes råd og vink for tariffbundne bedrifter som vil inngå lokal avtale

Advokatene Thomas Keiserud og Anders Myhre, Advokatfirmaet Hjort DA ser på hvilke muligheter tariffbundne bedrifter har til å fravike lovens arbeidstidsregler gjennom avtale med bedriftens lokale tillitsvalgte om arbeidsplaners innhold, både når det gjelder alminnelig arbeidstid og overtid.

Spørsmål om arbeidstid for anleggsarbeidere er et sentralt tema i byggeindustrien. For det første pågår det (igjen) en politisk diskusjon rundt friheten for store fagforeninger til å «godkjenne» ordninger med gjennomsnittsberegning av arbeidstid, utover det Arbeidstilsynet eller lokale tillitsvalgte har mulighet til. For det andre har spørsmålet om når reisetid skal anses som arbeidstid fått ny oppmerksomhet etter EFTA-domstolens uttalelse i en sak som nå verserer for Høyesterett, skiver Hjort-advokatene Thomas Keiserud og Anders Myhre i en artikkel til Byggeindustrien.

Tariffbundne bedrifter har, ifølge de to advokatene, større frihet til å legge til rette for intensive arbeidsperioder enn bedrifter som ikke er tariffbundne. For aktørene innenfor anleggsbransjen er det sentralt å få avklart hvilket handlingsrom de har og om de kan benytte seg av dette.

En bedrift kan bli «tariffbundet» på ulike måter. Det typiske er at bedriften er bundet av tariffavtale med fagforening med minst 10 000 medlemmer. Tilfeller der arbeidstakerne har stiftet en «klubb» og inngått avtale med arbeidsgiver om trekk i lønn for fagforeningskontingent, kan fungere på samme måte i lovens forstand.

Alminnelig arbeidstid

For en periode på inntil ett år kan det skriftlig avtales at den alminnelige arbeidstiden fordeles slik:

  1. 12,5 timer i løpet av 24 timer.
  2. 48 timer i løpet av 7 dager.

Dette kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, men én enkelt uke kan ikke innebære mer alminnelig arbeidstid enn 54 timer.

Det er vanlig å ha arbeidsplanen som et vedlegg til avtalen. En enkelt uke i planen kan for eksempel innebære at det arbeides 11 timer fire dager og 10 timer én dag.

Overtid og samlet arbeidstid

– Er det tillatt å planlegge overtid? spør advokatene i artikkelen.

Ja, svarer de, så lenge det er «et særlig og tidsavgrenset behov» for overtidsarbeidet, men ikke som en fast ordning i bedriftens ordinære arbeidsplan. Ved spesielle oppdrag/prosjekter utenfor arbeidstakernes vanlige arbeidssted og bosted i en avgrenset periode, for eksempel over to måneder, vil det kunne være anledning til å inngå avtale om overtidsarbeid med tillitsvalgte.

En tariffbundet bedrift kan inngå skriftlig avtale med de tillitsvalgte om utvidet overtidsarbeid på inntil:

  • 20 timer i løpet av 7 dager.
  • 50 timer i løpet av 4 sammenhengende uker.
  • 300 timer i løpet av 52 uker.

Slikt overtidsarbeid kan bare pålegges arbeidstakere som er villige til det. Avtalen kan på visse forutsetninger innebære en samlet arbeidstid på opptil 16 timer i løpet av et døgn.

En kombinasjon av avtale om gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid (maks 54 timer per uke) og om utvidet overtid (maks 20 timer per uke) vil kunne resultere i arbeidsplaner på opptil 74 timer i løpet av en uke. Den samlede arbeidstiden kan likevel ikke overstige 69 timer i noen enkelt uke, og heller ikke overstige 48 timer per uke over en periode på 8 uker i snitt.

Innarbeiding av pauser i planen

Arbeidstaker skal ha minst én pause når daglig arbeidstid overstiger 5,5 timer. Dersom arbeidstiden overstiger 8 timer, skal arbeidstakeren ha minst en halv times pause. Pausen skal som utgangspunkt ikke telles med i alminnelig arbeidstid, hvis arbeidstaker fritt kan forlate arbeidsplassen og heller ikke er underlagt beredskapsplikter eller liknende. Hvis det finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen uansett ikke innberegnes i arbeidstiden (forutsatt at arbeidstakeren ikke står til arbeidsgiverens disposisjon under pausen).

Dersom det betales lønn i pausen, så har ikke dette betydning ved beregning av den alminnelige arbeidstidens eller overtidens grenser.

Hvis det en enkelt arbeidsdag arbeides mer enn to timer overtid, har arbeidstaker krav på en ny halvtimes pause. Dersom pausen legges innenfor den alminnelige arbeidstidens utstrekning, for eksempel etter 9 timer, skal den ikke innberegnes i den alminnelige arbeidstiden.

Også innleid arbeidskraft

Reisetid mellom anleggssted og hjemsted eller reisetid mellom brakke/hotell og anleggssted regnes ikke som arbeidstid, med mindre arbeidstakeren er pålagt begrensninger som gjør at han står til arbeidsgivers disposisjon.

Avtaler som binder et flertall av arbeidstakerne, kan gjøres gjeldende «for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art avtalen omfatter». Selv om ordlyden kun omfatter «arbeidstakere», vil avtalen antakelig også gjelde innleide arbeidstakere.

Dette gjelder ikke for ansatte hos underentreprenør (underentrepriser); her må underentreprenøren utarbeide selvstendige arbeidsplaner.

Dersom den utenlandske bedriften er bundet av en tariffavtale i henhold til norsk rett, følger den samme regler som en norsk tariffbundet bedrift, heter det i artikkelen.