Henrik Breda

Visuelle trender i en digitalt avansert næring

Nye samarbeids- og samhandlingsformer i byggenæringen krever den mest nyskapende visuelle teknologien. Norge ligger langt fremme i internasjonal målestokk.

Henrik Breda

Nordensjef i NEC

Etter å ha snakket med kolleger over hele Europa har jeg fått bekreftet hvor langt fremme den norske byggenæringen er i forhold til digitalisering. Det er særlig de store arkitektfirmaene, rådgiverne og entreprenørene som flytter grenser, og byggherrene flytter seg raskt etter. Vi merker dette i anbudsforespørslene gjennom økt behov for audiovisuelle løsninger som støtter svært avanserte prosjekteringsformer, i møterom som blir stadig mer «high-tech». Årsaken er enkel: Virksomhetene ønsker å gi ansatte bedre forutsetninger til å levere prosjekt raskere, sikrere og med større presisjon. Derfor kreves samhandlingsteknologier som gjør at team, internt og mot partnere, kan jobbe sammen på nye måter, for å ta de smarteste beslutninger i alle ledd av prosessene.

Fem trender for visualisert digitalisering

Med digitalisering øker behovet for store flater til å studere, granske og diskutere bygningsmodeller. Fordi det meste bygges i 3D har de beste prosjektlederne evnet å integrere hele verdikjeden tidlig i planleggingen. For å støtte en positiv trend i næringen, er det viktig å ta disse perspektivene i betraktning når fremtidens prosjekterings- og møterom utformes:

* Samhandling og berøring: Skjermer som kan berøres gir helt nye former for kreativitet. Berøringsskjermer på vegg, og berøringsbord blir svært populært. Nye skjermer kommer med stadig flere funksjoner for å kunne tegnes og modelleres på, og kjøre videomøter i samme skjermbilde slik at kan fageksperter enkelt inkluderes i diskusjonene i sanntid – også helt ut til robuste skjermer på byggeplass.

* Krav til korrekt fargegjengivelse: Detaljerte digitale bygningsmodeller bidrar til at feil og uklarheter fanges tidlig opp, og jo større og skarpere bildet er, desto lettere er det å diskutere seg frem til de beste løsningene. Derfor blir det mer behov for skjermer der fargegjengivelsen er så tett opp til virkeligheten som mulig.

* Teknologi blir billigere : Stadig mer avanserte funksjoner blir billigere i takt med teknologiutviklingen, og det tilbys stadig smartere finansieringsformer slik at man kan se for seg at samhandlingsløsninger leies til prosjekt slik at de kan plukkes ned og leveres tilbake når bygget og anlegget er overlevert

* Mer intelligente skjermer: Skjermer med integrerte datamaskiner gir uante muligheter og mye større datakraft på møterommet. Videokonferanser blir svært utbredt, internt som eksternt i virksomheten. Derfor er det en fordel at 4K og UHD blir standard for flere, og et virkemiddel for at langt flere oppgaver og tjenester kan automatiseres og digitaliseres

* Smartere investeringer: Siden investeringsbudsjettene øker vil også innkjøpere få behov for å forsvare kostnadene. Lang levetid på robust utstyr er i så måte viktig, for å sikre at det er enklere å kjøpe inn de mest funksjonsrike løsningene.

Visuell teknologi kan hjelpe bransjen bygge raskere og med færre feil, og dermed også billigere. Vi vil se mange imponerende møterom i byggenæringen i årene som kommer, og bransjen vil skape seg suksesser gjennom smart samhandling som vil vekke internasjonal oppsikt. Det er grunn til å glede seg til fortsettelsen.