Brusfabrikken

Illustrasjon: Pilares EiendomIllustrasjon: Pilares EiendomIllustrasjon: Pilares EiendomIllustrasjon: Pilares Eiendom

På tomten som huset Kongsbergs egen brusfabrikk i nesten 100 år har Bermingrud Entreprenør bygget leiligheter, townhouse og eneboliger.

Fakta

Sted: Kongsberg

Prosjekttype: Boliger

BTA: 2.800 kvadratmeter

Byggherre: Pilares Eiendom

SHA-koordinator: Usbl Prosjekt Buskerud

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør

Kontraktssum eks. mva.: 39,5 millioner kroner

Arkitekt: LINK arkitektur og Ljøterud & Ødegård Arkitekter (forprosjekt)

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIV VA: Asplan Viak l RIG: Seierstad Pelemaskiner l RIBr: Sted l RI Energi og RIByFy: EM Teknikk-
Energi l RIAKU: Akustikk-Konsult

Underentreprenører og leverandører: Stikning: Ingeniørservice l Afallshåndtreing: Norsk Gjenvinning l Grunnarbeider: Kongsberg Entreprenør l Spunting: Seierstad Pelemaskiner l Elektro: Elektrikeren Kongsberg l Rørlegger: Thon & co l Ventilasjon: Drammen Ventilasjon l Heis: TKS Heis l Kjerneboring og betongsaging: Kongsberg Betongsaging l Taktekking og blikkenslager: Euro-Blikk og Tak l Maler: Malermester Buer Drammen l Branntetting: Bygg & Brannsikring Buskerud AS l Kjøkken og garderober: Studio Sigdal Kongsberg l Parkett, dørmontering, foringer, listverk og ståldører: Gulvpartner l Rekkverk: GBS Produkter l Gulvsparkling: Gulventreprenøren l Pussarbeider: Hilmatis l Vinduer og terrassedører: Norgesvinduet Bjørlo l Lås og beslag: Byggsikkerhet l Flisarbeider: Notodden Flis og Mur

Det har vært høy byggeaktivitet i Kongsberg de siste årene, allikevel skiller prosjektet Brusfabrikken seg litt ut fra mange av de andre.

For midt i et av de eldste villaområdene i byen, rettere sagt der hvor Stordalens Mineralvannfabrikk lå, har byggherre Pilares Eiendom og Bermingrud Entreprenør transformert området med et variert boligprosjekt.

Variert bebyggelse

– Vi har bygget et leilighetsbygg med ni leiligheter med en parkeringskjeller under. Bak der har vi satt opp fire townhouse, og på toppen tre eneboliger, forteller prosjektleder Morten Johansen og anleggsleder John Martin Berg i Bermingrud til Byggeindustrien.

Eneboligene ligger øverst i Uelands gate i Kongsberg. Litt spesielt er det at en velholdt gammel sveitservilla ligger mellom de tre eneboligene. Dette er boligen til den tidligere grunneieren og den siste driveren av brusfabrikken.

Litt lenger ned i skråningen ligger de smale townhousene, som danner et mellomsteg mellom eneboligene og leilighetskomplekset. Sammen gir de forskjellige boligtypene prosjektet en tydelig form, samtidig som det sklir fint inn i nærmiljøet på Eikermoen.

Støttemurer

Prosjektet startet opp i 2016, og i motsetning til andre deler av Kongsberg var det utfordrende grunnforhold. Det gikk en vannåre gjennom tomta, men det løste man med å sette opp permanent spunt.

– Det er et spenstig prosjekt oppe i en skråning, og det var noen utfordringer rundt det. Blant annet med beregninger på bæring og betongkonstruksjon, forteller Berg og Johansen.

Dette førte blant annet til at man spesielt på rekken med townhouse, som ligger midt i skråningen, måtte støpe en veldig tykk bunnplate. Samtidig er det støpt veldig tykke støttemurer på begge sider av prosjekt for å hindre utglidning. Spesielt på den ene side av prosjektet er støttemurene synlige. Her går det også en trapp fra townhousene og ned til parkeringskjelleren. På denne siden er det også en tilstøtende enebolig, som ikke er en del av prosjektet, som man måtte sikre godt. Her er støttemuren forsterket og gjort vesentlig høyere.

Bærekonstruksjonen til lelighetsblokken består av plasstøpt betong og elementer/stål, mens townhouse og eneboliger har en bærekonstruksjon av tre. Fasaden på leilighetsbygget preges av en blanding av puss og fasadeplater, mens de to andre bygningstypene preges av panel. Alle leilighetene har solrike terrasser. Inne er det moderne standard, blant annet med åpne kjøkkenløsninger i alle enhetene. De boligene er utstyrt med vannbåren gulvvarme.

Tilpasset

– Vi har i dette prosjektet, som i alle prosjektene vi bygger, forsøkt å bygge et gjennomarbeidet og tilpasset prosjekt. I det ligger det at vi tilpasser oss omgivelsene og markedet vi er i. Samt tilfører gode arkitektoniske kvaliteter og materialer, sier daglig leder Håkon Arnstorp hos utbygger Pilares Eiendom.

– På Brusfabrikken har vi bygget en moderne bebyggelse i et etablert område. Det krever at man tilpasser seg tomten, topografi, bygningene og volumet som ligger rundt, legger han til.

Arnstorp viser til at bebyggelsen i det nye prosjektet på Kongsberg henvender seg til både Uelandsgate, som består av saltaksbebyggelse, og til skråningen nedenfor. Dette er løst ved at takene på eneboligene sklir inn sammen med den eksisterende boligmassen, mens townhouse og leilighetsbygget har et mer moderne uttrykk med flate tak.

Han forteller at Brusfabrikken er et typisk Pilares-prosjekt. Boligutvikleren har en strategi om å bygge små og mellomstore prosjekt, med mellom ti og 40 boliger. Prosjektene ligger typisk i den geografiske aksen mellom Asker, Kongsberg og Tønsberg.


Flere prosjekter