Sagatangen i Gran. Skjermdump: Google Maps

Sykehjem i Gran går mot sprekk på rundt 200 millioner

Oppdaterte tall for hvor mye det vil koste å bygge sykehjemsanlegget på Sagatangen i Gran viser en økning fra 508 til 704 millioner kroner.

– Dette er ikke håndterbart slik det ligger nå, sier rådmann Lars Ole Saugnes til avisen Hadeland, som omtaler saken torsdag.

Sprekken på 196 millioner kroner kom fram i Gran kommunes formannskapsmøte torsdag.

I juni vedtok politikerne å gå for Sagatangen med ei antatt kostnadsramme på 508 millioner kroner. Prosjektsjef Gaute Øvrebotten delte torsdag de siste kalkylene for hva prosjektet trolig vil koste.

– Vi har ikke fått fram en analyse av alternativ arealbruk og løsninger. Foreløpig kalkyle er nå på 704 millioner kroner, 39 prosent høyere enn det vi har i budsjettet, opplyste Øvrebotten.

– Vi trenger å summe oss litt ut fra tallene vi har fått. Derfor er det innkalt til ekstraordinært formannskapsmøte 7. desember, opplyste rådmann Lars Ole Saugnes.

Prosjektsjef Gaute Øvrebotten varslet at man må kunne vurdere lavere kvalitet på prosjektet hvis kostnadene skal ned.

Øvrebotten sier overfor avisen Hadeland at en hovedårsak til det store prisspranget er økt areal.

– Den andre årsaken er at prosjektgruppa så langt ikke har hatt tid til å gå ned i konkrete vurderinger når det gjelder utførelse. I vedtaket sies det at en skal søke å bygge i massivtre. Selv om det er bygget en god del bygg med massivtre, har en ikke så godt dokumenterte erfaringer at en uten videre kan se bort fra standard byggemåte, såkalt «preakseptert løsning». Derfor har prosjekteringsgruppen så langt i stor grad tatt utgangspunkt i standardutførelser, for å få fram en pris. Resultatet blir slik vi ser det, at en for eksempel nå litt enkelt sagt, har dobbel vegg: Massivtre bæring og så en påforingsvegg, flere steder, sier Øvrebotten til avisen.

Han understreker at det er først når prosjektet har vært ute på anbud at en vet hvor mye det endelig vil koste å bygge.

– Her på rådhuset forventer vi at det må kunne bygges billigere enn 704 millioner kroner. Hvor mye vil vi antyde i saken som sendes ut fredag, sier Øvrebotten til Hadeland.