Fotograf Åse-Marie Faldalen ga et av asfaltbildene sine til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.Morten Krogvold intervjuet Åse-Marie Faldalen under utstillingen.Musiker Lars Tyholt sang en egenkomponert sang om asfalt.Fotograf Åse-Marie Faldalen.Foto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie FaldalenFoto: Åse-Marie Faldalen

Veidekkes asfaltarbeid ble fotokunst

Fotograf Åse-Marie Faldalen har gjennom ett og et halvt år fulgt Veidekke Industris asfaltarbeidere rundt i hele Norge for å dokumentere et stoff som hun selv beskriver som magisk.

– Da jeg var ung, kom asfalten for første gang til Odalen, men ikke til der jeg bodde. I asfalten finner jeg mange historier. Det er liksom rester etter et levd liv. Asfalten er dessuten et utrolig flott materiale, og siden vi aldri fikk asfalt, ble den litt magisk for meg, sier Åse-Marie Faldalen til Byggeindustrien.

Onsdag åpnet hun fotoutstillingen «Asfalt» på Veidekke-prosjektet Gartnerkvartalet på Løren i Oslo, parallelt med at hun lanserte fotoboken «Asfalt» som hun har skrevet sammen med søsteren Synøve Faldalen.

Fotografen tok først kontakt med Veidekke Industri i 2016 med forespørsel om hun kunne besøke anleggene deres for å gjennomføre asfaltprosjektet sitt.

– Jeg valgte å følge et firma fordi jeg også ville finne de som legger asfalten, og de gutta har tatt hjertet mitt helt. Det samholdet og den yrkesstoltheten som jeg har sett i arbeidslagene her, kunne mange ha lært mye av, sier Faldalen.

Kulturvei

I tillegg til stjernefotograf Morten Krogvold som intervjuet sin tidligere elev Åse-Marie Faldalen om utstillingen og musiker Lars Tyholt, som sang en egenkomponert sang om asfalt, deltok også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på kunstutstillingen.

– Å se samferdsel som et kulturyttrykk, det hadde jeg ikke ventet, sa Solvik-Olsen.

– Mange har en drøm om å kjøre i en kabriolet inn i solnedgangen, og asfalten blir da en viktig forutsetning for at drømmer skal gå i oppfyllelse, sa han.

Solvik-Olsen fikk et av asfaltbildene i gave av fotografen under utstillingen.

Åpnet porten

Administrerende direktør Catharina Bjerke i Veidekke Industri synes det er morsomt at fotografen har engasjert seg for arbeidet de gjør.

Bortsett fra litt hjelp til reiseutgifter og en solid bestilling på bøker har ikke Veidekke gitt noen annen støtte enn å åpne porten til over 20 prosjekter, samt asfaltverk og laboratorier for fotografen.

Bjerke tror fotoprosjektet kan gi et løft for asfaltarbeid som fag.

– Jeg synes det er fantastisk at hun både får frem så mange varianter av asfalten og også får formidlet yrkesstoltheten til kollegene mine. Jeg håper det kan gjøre noe med anseelsen til faget, og kanskje hjelpe i rekrutteringen, sier Bjerke.

Utstillingen på Veidekkes byggeplass på Løren er nå stengt.