Fossum Terrasse Borettslag på Stovner i Oslo har krevd å få inn vektere for å ivareta beboernes sikkerhet og rettigheter under byggingen av barnehagen til Omsorgsbygg. Her er styreformann Can Andreassen (til høyre) sammen med to av de innleide vekterne. Byggherren Omsorgsbygg har sagt seg villige til å betale vekterregningen, og har samtidig krevd at vekterne bærer prosjektets vester for å kunne dirigere underleverandører.

Borettslag langer ut mot Omsorgsbygg – hyret inn vektere for å få kontroll rundt byggeplass

Byggingen av Omsorgsbyggs barnehage på Stovner i Oslo, har blitt et mareritt for beboerne i Fossum Terrasse Borettslag.

Situasjonen føltes så ille for beboerne, at styret i borettslaget nylig krevde å få inn eksterne vektere ved byggeplassen.

– Etter at Omsorgsbygg begynte arbeidet her i april, har de tatt kontroll over tomta vår, sperret av fortauet og gangfeltet til garasjeanlegget, og delvis sperret av parkeringsplassen til beboerne. Trailere og lastebiler sperrer parkerte biler inne, og skolebarn blir tvunget til å gå mellom kjøretøyene hvor det losses av tungt utstyr. På gangveien og grøntarealet lagrer Omsorgsbygg søppel, lifter og gravemaskiner. Vi føler oss overkjørt, forteller en oppgitt styreformann i borettslaget, Can Andreassen, til Byggeindustrien.

– Farlig arbeid

For tre uker siden så han ingen annen utvei enn å leie inn vektere for å ivareta sikkerheten og parkeringsplassene til beboerne – etter at styret hadde hatt et møte med Omsorgsbygg. Omsorgsbygg har sagt seg villige til å betale vekterregningen.

– Omsorgsbygg lovet oss at alt skulle bli bedre, men det motsatte har skjedd. Etter oppklaringsmøtet har trailere sperret beboernes biler inne, og skolebarn har måttet gå i sikksakk mellom de tunge kjøretøyene. Farlig arbeid utføres samtidig, blant annet har de som bygger benyttet en truck for å losse tungt utstyr i skrått terreng uten sikring. Her ferdes skolebarna. De har ingen andre muligheter da Omsorgsbygg har sperret av gangveien, sier Andreassen.

Vakthold hele dagen

Nå står vekterne ved innkjøringen til byggeområdet i Tante Ulrikkes vei, og sørger for at ingen får kjøre inn eller losse på borettslagets areal.

– Vekterne er her hele dagen, fra 07 til 17. Deretter kommer parkeringsvakter og påser at ingen stopper for lossing og lasting av utstyr, eller at uvedkommende parkerer på gjeste- eller beboerparkeringen, sier Andreassen.

– Uprofesjonell aktør

Han forteller om fem møter med Omsorgsbygg og flere hundre e-poster – uten at det kommunale foretaket har bedret forholdene ved byggeplassen.

– Borettslaget har i utgangspunktet vært veldig positivt innstilt til prosjektet, da vi forstår at det er behov for en barnehage her. Vi har forsøkt å finne løsninger som generalforsamlingen vår kan godta. Problemet er at Omsorgsbygg ikke vil lage skriftlige avtaler som kan behandles. Alt er veldig uforutsigbart, og vi opplever Omsorgsbygg som en uprofesjonell aktør, sier Andreassen, som selv har langt erfaring som prosjektleder i byggebransjen.

Han forteller at byggearbeidene i lange perioder i sommer pågikk syv dager i uka, og at grensene for støyende arbeid er overskredet gang etter gang.

– De har ikke hatt tillatelse til dette, det har bydelsoverlegen bekreftet, sier Andreassen.

– Føler oss umyndiggjort

Etter omfattende kommunikasjon mellom borettslaget og Omsorgsbygg 25. og 26. november, kom det til enighet om at Omsorgsbygg skal være tilstede med eget personell så lenge det utføres arbeid på plassen.

– Omsorgsbygg bruker maktspråk med trusler om ekspropriering og omgjøring av reguleringsplaner. Vi føler oss helt umyndiggjort, og vil ikke finne oss i slik behandling, understreker Can Andreassen.

Omsorgsbygg: – Tar alltid HMS-arbeidet på det største alvor

I en e-post til Byggeindustrien, skriver kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg dette om kritikken fra Fossum Terrasse Borettslag:

«Omsorgsbygg Oslo KF har som byggherre det øverste ansvaret for byggeplassene våre. Vi har til enhver tid rundt 70 prosjekter i Oslo, og er en profesjonell aktør i markedet. Vi får heldigvis sjelden denne type klager, og tar alltid mål av oss om å være en god nabo. Omsorgsbygg tar alltid HMS-arbeidet på det største alvor, og har egne byggeplasscontrollere som har vært på mer enn 20 kontroller på byggeplassen til Fossum barnehage.»

Videre skriver Svenneby at «Omsorgsbygg beklager at borettslaget oppfatter kommunikasjonen som dårlig.»

«Den trange byggetomten har gitt utfordringer med tilkomst. For å få oppført barnehagen er vi helt avhengig av transport av materialer inn til byggeplass. Omsorgsbygg har rett til atkomst over borettslagets tomt, men har erkjent at det har vært hendelser med midlertidig parkering/ kjøring over borettslagets eiendom som skulle ha vært forhåndsavklart, og det er beklaget overfor borettslaget.»

– Enighet om innleie av vektere

Når det gjelder innleie av vektere, skriver Svenneby at «det vært enighet mellom borettslaget og oss om tiltaket, og prosjektet tar kostnadene med dette.»

«Vi er kjent med at det har vært utført støyende arbeider, og har hatt tett dialog med entreprenør om dette. Det er et klart brudd på både bestemmelsene og de avtaler vi har med vår entreprenør. Vi har forståelse for at dette ikke er akseptabelt for borettslaget.»

Avslutningsvis skriver Svenneby dette:

«Vi ønsker en god relasjon med borettslaget og har gjennomført tiltak fortløpende for å avhjelpe situasjonen. Nå i siste fase av prosjektet har vi også en byggherrerepresentant til stede på plassen fra før arbeidene starter om morgenen til dagens arbeid avsluttes.»