Det planlagte området Mekjarvik sør skal bli 130 dekar stort. Illustrasjon: Randaberg kommune

Vegvesenet møter i tingretten over Rogfast-millioner

Onsdag møter Statens vegvesen motpartene Hemtovo Invest AS, Ommund og Ragnhild Todnem, Torleif Todnem og Randaberg kommune ved ordfører Kristine Enger i Stavanger tingrett i en sak om rundt 360 millioner kroner.

Det skriver Stavanger Aftenblad i sin papirutgave.

Onsdag 29. november møtes partene i saken til et forberedende rettsmøte i Stavanger tingrett.

– Det er gjort ekspropriasjonsvedtak på retten til å fylle ut og eie den utfylte massen. Grunneier er enig i utfylling, eiendomsretten er stridstema. Saken er sendt til Stavanger tingrett, sier prosjektleder Tor Geir Espedal i Rogfast til Aftenbladet.

Avisen har tidligere omtalt saken, og Byggeindustrien kunne tidligere i år referere til et intervju med grunneiernes advokat Morten Cruys Magnus Sagen i Helliesen & co AS, som omtalte saken som «bortimot parodisk».

Grunneierne godtar ikke at Vegvesenet skal dumpe tunnelmasser på deres eiendom og samtidig beholde rettigheter til massene, slik at prosjektet kan kreve en beregnet gevinst på 120 millioner kroner.

– Erstatningen kan aldri bli lavere enn null. Det offentlige kan gjennom ekspropriasjon ikke få penger fra dem tiltaket går ut over. Det viser rettspraksis og uttalelser som i saken er innhentet fra Norges fremste ekspropriasjonsekspert, Bjørn Stordrange, sa advokat Sagen til Aftenbladet tidligere i år.

Advokaten viser til at når Vegvesenet vil gjennomføre et tiltak på privat grunn, så må de betale for byrden, ifølge loven.

– Vi sier at det er greit og at vi ikke trenger å få betalt. Men da sier Vegvesenet at vi egentlig krever betalt, i form av fyllmasser, og at verdien på fyllmassene er så stor at min klient ikke kan få dette gratis. Men min klient har aldri bestilt disse massene. Han har ikke noe valg – han må ta imot dem på sin eiendom. Det sier reguleringsplanen Vegvesenet fikk utarbeidet. De sier at massene i seg selv er betaling, men selve tiltaket kan aldri bli ansett å være betaling.