Enhetsleder Kjersti Granum. Foto: Rolf Sandnes/ Plan- og bygningsetaten

Hvorfor flytter barnefamilier fra Oslo sentrum?

«Nå som vi har fått barn, tenker vi på å flytte ut av byen.» Har du hørt dette utsagnet før? Dette vil Plan- og bygningsetaten finne ut mer om. 

– Vi har lyst ut et oppdrag for å lære mer om hva som motiverer barnefamiliene til å flytte, sier enhetsleder Kjersti Granum i Plan- og bygningsetaten.

Oppdraget har tilbudsfrist 5. desember, og både spørreundersøkelser og dybdeintervjuer kan være aktuelt.

- I byplanleggingen jobber vi mye med å tiltrekke barnefamilier som ønsker å bli boende, men statistikken viser at det er akkurat denne gruppen som flytter ut av byen. Her trenger vi mer kunnskap, sier Granum.

Tallenes tale
Oslostatistikken, kommunens egen statistikkbank, viser at i 2017 bor det 17 805 barn fra 0 til 5 år i sentrumsbydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, St. Hanshaugen og Frogner. I aldersgruppen 6 til 12 bor det bare 11072 barn i disse bydelene.

Når barna kommer i skolealder, er det mange foreldre som velger å flytte fra de sentrumsnære bydelene.

- Flyttemønsteret er helt tydelig. Oslostatistikken viser at barn mellom 0-15 år og foreldregruppen i alderen 30-49 år flytter bort fra indre by. Tallene er klare på både bydelsnivå og på kommunenivå, og derfor skal undersøkelsen omfatte både flyttinger fra indre by til ytre by/Akershus og flyttinger fra ytre by til Akershus, sier Granum.

- Vi ønsker å vite mer om hvorfor dette flyttemønstret oppstår og hvorfor det er stabilt over tid, slik at vi gjennom byplanleggingen kan bidra til at flere barnefamilier vil bo i byen, legger Granum til.

Hvorfor blir noen mens andre flytter?
- Vi ønsker også å finne ut hovedgrunnene til at barnefamilier ønsker å bli boende i et område, og hva som gjør at de kunne tenke seg å flytte fra området der de bor. I undersøkelsen er vi spesielt interessert i småbarnsfamilier.

For å finne ut mer om barnefamilienes motiver og prioriteringer skal undersøkelsen omfatte ulike trekk ved området som kan påvirkes av byplanleggingen.

- Dette er blant annet boligtilbudet i området med tanke på både pris, kvalitet og variasjon, hvordan det er å bevege seg og reise i området, og betydningen av skoler og barnehager, sier Granum.

- I tillegg vil vi få undersøkt om ulike grupper prioriterer forskjellig når de velger bosted.