Enorm verdiskapning i byggenæringen

De nærmere 60.000 virksomhetene i byggenæringen står samlet for en enorm verdiskapning - over hele landet. Verdien av dette arbeidet er noe som påvirker hele Norges økonomi i meget stor grad, og det er viktig at det legges til rette for at disse verdiene forvaltes på best mulig måte slik at man kan skape enda flere varige arbeidsplasser som er med på å sikre landets videre utvikling.

Den norske byggenæringen har vært gjennom en eventyrlig utvikling de siste tiårene. Verdien av skaperkraften innen bygg, anlegg og eiendom har vokst kraftig. Byggenæringen er landets nest største fastlandsnæring og samtidig den største disktriksnæringen. Samlet omsatte byggenæringen i 2016 for virka 522 milliarder kroner, besto av over 57.000 virksomheter med totalt nær 235.000 ansatte.

Dette er tall og størrelser som det på mange måter er vanskelig å fatte omfanget og betydningen av – men det er viktig at det nettopp rettes oppmerksomhet mot viktigheten av hva næringen skaper direkte – men også hvilke indirekte verdier den bygger opp. Tenk bare på hvilken viktighet denne næringens mange ulike virksomheter, som finnes i hver eneste by og bygd over hele landet, står for. Uten en vital byggenæring hadde hjulene i landet ikke gått rundt.

Nettopp dette - verdien av arbeid - er hovedoverskriften på NHOs årskonferanse som går av stabelen like etter årsskiftet. Her belyses verdien av arbeid for samfunnet, bedriftene og enkeltmennesker – samt viser at bedriftene er nøkkelen til å skape flere jobber og sikre velferden vår – og ikke minst ønsker man å se på hva som kan skape flere arbeidsplasser. Byggenæringen er selvsagt en avgjørende del av dette bildet – noe som også skal vises igjen under selve konferansen. Få næringer får så rask og direkte innvirkning på landets konjunktursvingninger – eller som i så stor grad bidrar til landets sysselsetting og verdiskapning.

Nettopp derfor er det også avgjørende at myndighetene, både gjennom sin kraft i å utstede lover og regler, samt gjennom sin enorme innkjøpsmakt, er sitt ansvar bevisst i dette bildet. Hvor høyt på agendaen setter landets største innkjøper verdien av arbeid og hvilken verdiskapning dette gir? Skal både byggenæringen og landets øvrige næringsliv oppleve en sunn utvikling, er det avgjørende at vi i tiden fremover ser på hvordan landets samlede verdier skal forvaltes og skapes. Dette gjøres ikke minst gjennom hvordan det offentlige utformer og håndhever sine lover og krav som er med på å påvirke hvem som skal utføre oppdragene i en stadig mer globalisert byggenæring. Samtidig er det viktig at man legger til rette for en kompetanseutvikling og innovasjon - som vil komme hele landet til gode om det gjøres på en fornuftig måte.

Landets byggenæring har i utgangspunktet alle forutsetninger for å lyktes også i de neste tiårene – men dette er noe samfunnet rundt oss også må bidra til og legge til rette for. Man kan ikke ta byggenæringenes viktighet, kompetanse og størrelse for gitt.