Arkivfoto

Digitalisering og bærekraft i byggenæringen i fokus på Kursdagene 2018

Seks tiår er gått siden Den Norske Ingeniørforening og Norges tekniske høgskole inviterte til den aller første utgaven av Kursdagene. Nå er NIF blitt til Tekna og NTH blitt til NTNU – og Kursdagene er blitt en av de viktigste kurstradisjonen i landet.

For å feire den spreke 60-åringen skal bygg- og anleggsbransjen vende blikket mot fremtiden.

Tema for Kursdagene 2018 er «Digitalisering, bærekraft og miljø innen bygg, anlegg og eiendom», og det hele foregår på Clarion Hotel & Congress Trondheim, 9.-11. januar 2018.

Kurs, kunstig intelligens og korsang

Allerede første kvelden er det duket for faglig festaften der nøkkelordene er «kunstig intelligens», «robot» og «3D».

– Innholdet for festkvelden er veldig spennende og fremtidsrettet. Blant gjestene er AI-labben til Telenor og NTNU, Sintef Digital og Kartverket, som skal fortelle om den nye nasjonale høydemodellen, sier prosjektleder Anu Helena Laakso i Tekna.

– Vi får også besøk fra et utrolig innovativt norsk selskap, Spacemaker, som tar i bruk kunstig intelligens for å utnytte byggeplasser bedre, sier Laakso

Kvelden ledes av leder av Teknas studentutvalg, Karen Ane Frøyland Skjennum.

Onsdagskvelden følger flere tiårs tradisjon og samler deltakerne i studentenes storstue Studentersamfundet i Trondhjem. For mange blir dette et gjensyn med Storsalen som pyntes til fest.

Variert, men spisset program
Når det gjelder den faglige delen av Kursdagene 2018, er programmet spisset til å gjelde bygg, anlegg og eiendom.

– Det betyr ikke at vi har et smalt program, tvert imot. Tanken med årets program er å synliggjøre nettopp bredden innenfor bygg, anlegg og eiendom, sier kursansvarlig Therese Sørensen i Tekna.

Blant annet får de som driver med tunnel og geofag en oppdatering om «digitaliseringsvinden» som blåser over Norge. Idar Kirkhorn i den norske avdelingen til Trimble åpner kurset med et inspirerende innlegg om hvordan hele tunnelbransjen skal henge med på digitaliseringen. (Lenke til saken «– Vi er gode, men kan bli bedre. Slik skal tunnelbransjen henge med i digitaliseringen»)

– De beste i bransjen har allerede fått det til. Derfor er det viktig å løfte frem resten, og alle fagene må være med og spille på samme lag, sier Kirkhorn.

I tråd med konferansens mål om å se fremover, vil også alle som jobber med betongkonstruksjoner få servert fremtidsrettet innhold i kurset «Miljøvennlige betongkonstruksjoner». Tematikken vil dreie seg rundt spørsmålet om betong som miljøvennlig produkt kanskje er bedre enn sitt rykte.

– Dette er første gang et kursopplegg vil ta for seg det totale miljøavtrykket til et bygg – fra planlegging til prosjektering og inn i bygge- og driftsfasen, sier daglig leder Jan Eldegard Hjelle i Byggutengrenser.

Han tror at nå som miljø, design og økonomi kobles sammen i arbeidet med betongkonstruksjoner, vil det ikke bare oppstå nye løsninger, men kanskje også nye sannheter om hvordan arbeidet skal utføres.

Kursdagene har vokst til å bli en av landets lengste og største kurstradisjoner.  Therese Sørensen i Tekna tror variasjonen i kurstilbudet gjør at svært mange finner noe som er relevant for deres arbeidshverdag.

– Det blir lettere for deltakerne å finne et faglig tilbud de synes er interessant, samt å bygge nettverk med andre i samme bransje, mener Sørensen.

I januar samles rundt 1.000 fagpersoner fra bygg- og anleggsbransjen i trønderhovedstaden for å bli oppdatert på siste nytt innen sine fag- og interesseområder.

Les mer om arrangementet her