Maskinskatten blir fjernet

De borgerlige partiene er enige om å fjerne maskinskatten, og det er samtidig enighet om flere kompenserende tiltak for kommunene som rammes av skattekuttet.

Finansdepartementet sendte i sommer ut på høring forslaget om å endre reglene om eiendomsskatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk. Regjeringen anslår inntektstapet til minst 1,2 milliarder kroner for kommunene.

Det er særlig kommuner med store industribedrifter som rammes av at maskinskatten kuttes.

Etter gjeldende regler skal verdien av arbeidsmaskiner tas med i eiendomsskattegrunnlaget når de anses å være en del av foretaket.

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke er glad for at skatten fjernes.

– Vi har gått imot denne maskinskatten fordi den rammer verdiskaping og arbeidsplasser, særlig i Distrikts-Norge, sier hun til NTB.

Gjennombrudd for datasentre

– Et tiltrengt gjennombrudd for datasentrene, jubler IKT-Norge som konstaterer at kommunene ikke vil få adgang til å eiendomsbeskatte datautstyr i datasentrene.

– Når denne potensielle skattebomben nå ryddes av veien, vil Norge bli enda mer interessant som et land for å lagre og bearbeide data, sier Roger Schjerva fra IKT-Norges Forum for industrielle datasentre.

IKT-Norge jobber for at datasenterindustrien skal bli en stor og viktig næring for Norge og har derfor jobbet for bedre rammevilkår.

Fjernes over sju år

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier det er svært gledelig at de fire borgerlige partiene har fjernet maskinskatten. Etter planen skal skatten gradvis fjernes over en sjuårsperiode.

– Det viktigste for Norge fremover er å skape flere arbeidsplasser – det er nødvendig for å sikre velferden. Å fjerne maskinskatten er et av mange svar på denne utfordringen. Denne uforutsigbare skatten er et hinder for nyetableringer og en stor ulempe for etablerte bedrifter, sier NHO-sjefen.

Også skogeierne er tilfredse.

– Vi er svært fornøyd med at det er oppnådd enighet om å avvikle maskinskatten. Dette vil gi økte investeringer i norsk industri og styrke verdiskapingen, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund.