Jens Holger Rindel

Innlegg: Boligkvalitet og byggetekniske krav til lydforhold

Det er for tiden en diskusjon om forenkling av de byggetekniske reglene i TEK17, og hvilken betydning dette vil ha for boligkvaliteten i framtidens bygg. 

Jens Holger Rindel

Seniorrådgiver akustikk
Multiconsult

Se Ketil Krogstad: «Hva og hvem bestemmer boligkvaliteten?» på bygg.no 17.11.2017

Hvis en forenkling av reglene betyr mindre strenge grenser for lydisolering mellom boliger i boligblokker, er det en utvikling som vil være i strid med resultatene av en stor undersøkelse om beboeres tilfredshet med lydforhold i boliger. På oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet ble undersøkelsen gjennomført i 2015, og en samlerapport datert 1.3.2016 kan finnes på direktoratets hjemmeside:

https://dibk.no/globalassets/byggeregler/tek10-til-tek17/rapporter/lydforhold-i-boliger_samlerapport_sintef_toi_multiconsult_mars-2016.pdf

Det er den største og mest grundige undersøkelse av beboeres mening om lydforhold i boliger på mange tiår, og ble gjennomført av SINTEF, TØI og Multiconsult i samarbeid. Lydmålinger utført fra 2002 og 2015 ble lagt til grunn, hvorav 97 % av boligene det ble målt i var leiligheter i blokk/flermannsbolig. Der var foretatt måling av lydisolasjonen i alle de undersøkte boenhetene, og de någjeldende lydkravene var i gjennomsnitt oppfylt med god margin. Beboerne fikk tilsendt et spørreskjema og 702 skjema ble mottatt i utfylt stand og brukt til analysen.

Tre spørsmål er særlig interessante i relasjon til den pågående debatten:

1. «Hva synes du om myndighetenes krav til lydisolasjon i boliger?». Her svarte 38 % at kravene er for slappe, 61 % at de er passe, og bare 1 % at de er for strenge.

2. «Hvor mye ville du være villig til å betale ekstra for en bedre lydisolert bolig?» Her svarte 53 % at de var villig å betale mellom 100 kr og 1000 kr ekstra per måned.

3. «Hvor stor reduksjon i kostnad må til for at du kunne tenkt deg å bo i en dårligere lydisolert bolig?». Her svarte 87 % at det var uaktuelt uavhengig av kostnadsreduksjon!

Disse resultatene fra undersøkelsen viser med all ønskelig tydelighet at kravene til god lydisolasjon ikke bør gjøres slakkere. Tvert imot viste detaljerte resultater fra undersøkelsen at dagens krav til trinnlyd fra golv i naboleilighet bør strammes inn for å komme på nivå med øvrige lydforhold i boliger. Det er viktig at disse resultatene fra en såpass fersk, grundig og omfattende undersøkelse kommer fram i lyset, og at iveren etter å forenkle byggetekniske krav ikke må føre til dårligere lydkvalitet i boliger. Det fremkommer tydelig at beboernes ønsker går i motsatt retning.

Til sist kan man spørre: Hvor mye ville det bety for salgsprisen av en leilighet at det var spart inn på lydkvalitet? Markedspris, beliggenhet og etterspørsel er så dominerende for salgsprisen, at det er meget tvilsomt om dårligere lydisolasjon ville ha praktisk betydning for salgsprisen. Lydforhold er typisk noe som de fleste ikke tenker så mye på ved valg av bolig. Det er så mye annet som må prioriteres i kjøpssituasjonen, og mange har vel en forventning om at hvis de byggetekniske kravene er overholdt så burde der ikke være noe problem. Men utilstrekkelig lydisolasjon er et forhold som beboeren først erfarer etter å ha boet noen tid i leiligheten. Ofte er dårlig lydisolasjon en sterkt medvirkende grunn til å flytte bort.