Illustrasjonsfoto: NCC Industry.

NCC med oppløftende LTA-tall i rekordkvartal for asfalt

Asfaltentreprenørene satte produksjonsrekord etter årets tre første kvartal.

EBAs asfaltstatistikk viser at det ble produsert 5,899 millioner tonn asfalt i løpet av årets ni første måneder. Den betyr at den forrige rekorden på 5,5 millioner tonn fra i fjor er historie.

Arne Aakre, leder for vei og jernbane i EBA, føler seg ganske trygg på at 2017 blir et nytt rekordår for asfaltentreprenørene.

- Det har vært betydelig asfaltaktivitet også i oktober og november. Jeg blir derfor overrasket om det ikke blir ny rekord i år, sier Aakre, og tilføyer at prognosene for 2018 også ser meget bra ut for asfaltentreprenørene.

EBAs asfaltstatistikk viser også at produksjonen av lavtemperaturasfalt (LTA) øker. Det er produsert 692.000 tonn LTA etter tre kvartal av 2017. Det utgjør 12 prosent av totalproduksjonen og er et bra hopp fra fjorårets 388.000 tonn LTA.

Det er NCC Industry og Veidekke Industri som så langt skiller seg ut når det kommer til produksjon av lavtemperaturasfalt. NCC Industry er en klokkeklar ener med produksjon av 318.000 tonn LTA etter ni måneder. Det er nesten dobling sammenlignet med fjoråret, og selskapet er nå oppe i en LTA-andel som utgjør hele 33 prosent av selskapets totalproduksjon av asfalt.

Også Veidekke Industri øker sin LTA-produksjon fra 199.000 tonn i fjor til 239.000 tonn etter tre kvartal i år. Det utgjør knappe 11 prosent av Veidekkes totalproduksjon.

- Vi er ikke fornøyd med en LTA-andel på 12 prosent, men tredjekvartalstallene viser at vi er på rett vei, ikke minst er NCC Industrys LTA-tall meget oppløftende. Vi har stor tro på at LTA-andelen vil øke betydelig til neste år. Målsettingene er som kjent 40 prosent LTA i 2020, sier Aakre.