Illustrasjonsfoto.

Tunnelentreprenørene med solid volumrekord

Det blir tatt ut over 7,8 millioner faste kubikk steinmasser fra norske tunnel- og bergromprosjekter i 2017.

Generalsekretær Tone Nakstad i NFF.

Det betyr at tunnelentreprenørene setter ny volumrekord

for sjette året på rad, og fjorårets rekord blir slått med nesten en halv million kubikk. Det viser årets tunnelstatistikk, som Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) presenterer under Fjellsprengningsdagen.

Nærmer seg åtte millioner kubikk

I 2012 bikket volumtallet for første gang seks millioner kubikk, og i 2015 ble en ny milepæl nådd med et tunneluttak på over sju millioner kubikk. Med 7,844 millioner kubikk i 2017 begynner altså norske tunnel- og bergromprosjekter å nærme seg et uttak på åtte millioner kubikk.

– Det har vært et høyt og voksende volum de seks siste årene. Vi vet det blir stor tunnelaktivitet også de kommende årene, men om vi vil se flere rekorder og kanskje komme over åtte millioner kubikk gjenstår og se, sier generalsekretær Tone Nakstad i NFF. Hun har utarbeidet tunnelstatistikken basert på innsendte volumtall fra tunnelentreprenørene.

20 entreprenører

Det er i alt 20 tunnelentreprenører som står bak årets rekordvolum. Spranget mellom største og minste entreprenør er naturlig nok meget stort. Årets tunnelvinner, Acciona Ghella JV, tok ut 1,465 millioner kubikk ved TBM-entreprisen ved Follobaneprosjektet, mens Spilde Entreprenør, som er nederst på tunnelstatistikken, tok ut 8000 kubikk ved Haugafossen kraftverk.

– Antallet tunnelentreprenører i det norske markedet har holdt seg stabilt rundt 20 de seks siste årene, kommenterer Nakstad.

Veitunneler klar vinner

Veitunneler står også dette året for det desidert største volumet med et uttak på cirka fire millioner kubikk. Det er riktignok en nedgang på nesten en million kubikk sammenlignet med 2016, men fortsatt betydelig mer enn jernbanetunneler, hvor det i år blir tatt ut 1,868 millioner kubikk. Jernbanetunneler øker for øvrig med drøye en million kubikk på årets tunnelstatistikk.

Vannkrafttunneler og lagringshaller kommer på de neste plassene med henholdsvis 792.000 kubikk og 755.000 kubikk.

Færre tunnelmeter

Drøye 96 kilometer tunneler og bergrom blir sprengt og boret i Norge i 2017. Det er cirka sju kilometer mindre enn i fjor og nesten en mil mindre enn rekordåret 2015 hvor det ble drevet drøye 105 kilometer tunneler og bergrom.

– Større tverrsnitt og utbedringer gir færre antall kilometer ny tunnel, sier Nakstad.

Stort hopp for TBM

Med inntoget av TBM i det norske tunnelmarkedet har NFF også valgt å lage statistikk over antallet tunnelmeter boret med TBM. I 2016 var tallet 5.566 meter, mens i år gjør tunnelbormaskinene seg langt mer gjeldene med 22.401 meter. Etter 2013 er det drevet 35.617 meter tunnel med TBM i Norge, mens før 2013, det vil si på 70-, 80- og begynnelsen av 90-tallet ble det, ifølge NFFs tunnelstatistikk boret 258.000 meter tunnel med TBM i Norge.

– Jeg synes det viktig å få frem at NFF setter stor pris på at entreprenørene tar seg bryet med å sende inn sine volumtall. Tunnelstatistikken er vikitg og har vært med oss i flere årtier, men den blir ikke noe av uten entreprenørenes bidrag, sier Nakstad.