Generalsekretær Tone Nakstad og styreleder Øyvind Engelstad i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, kommer med flere tidsaktuelle bransjesaker som foreningen ønsker å sette på agendaen.

NFF vil ikke skule på utenlandske aktører - klart for Fjellspreng nummer 55

Kostnads- og produktivitetsutviklingen i bransjen og konsekvensene av et stadig mer multikulturelt tunnelmarked, er blant de tidsaktuelle bransjesakene NFF ønsker å jobbe med fremover.

NFF og Fjellsprengningsdagen

* Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) ble startet i 1963 for å samle og styrke fagmiljøene som jobber med teknologi for bergarbeid.

* NFF har rundt 1.000 personlige medlemmer og 90 bedriftsmedlemmer.

* Fjellsprengningsdagen er NFFs største og viktigste samlingspunkt i løpet av året. Årets konferanse er nr. 55 i rekken.

* Fjellsprengningsdagen og den påfølgende Bergmekanikk- og

geoteknikkdagen samler cirka 1.000 deltakere.

Kilde: NFF

– Vi har pekt oss ut noen saker som vi håper vi kan jobbe med å sette på agendaen i tiden fremover. NFF har blant annet ambisjoner om å være en høringsinstans i aktuelle bransjesaker, og da er vi ekstremt opptatt av at det skal være faglig tyngde bak utspillene vi kommer med, sier styreleder Øyvind Engelstad i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF).

Verdensmarked
En av problemstillingene NFF setter høyt på agendaen er endringene i markedssituasjonen med stadig flere utenlandske selskaper og også et økende antall arbeidsfellesskap mellom norske og utenlandske entreprenører.

– Det er en kjensgjerning at vi nå jobber i et verdensmarked og den markedssituasjonen har kommet for å bli. Vi må ikke sitte og skule på de utenlandske aktørene, for mest sannsynlig har de noe å bidra med inn i bransjen. NFFs tanke er å analysere kulturforskjellene og sette fokus på hvordan vi kan forstå hverandre best mulig og hvordan vi kan utnytte hverandres kompetanse til beste for prosjektene som kommer, sier Engelstad.

– Tabu å snakke om kulturforskjeller
Generalsekretær Tone Nakstad i NFF tror det er viktig å belyse de utfordringene som ofte oppstår når norske og utenlandske selskaper skal samarbeide.

– Det er ingen hemmelighet at det er en del kulturelle utfordringer i denne type samarbeid, og dessverre er det fortsatt litt tabu å snakke om ulikhetene før samarbeidet starter. Jeg tror det kan være verdifullt å få på plass en slags håndbok som kan belyse både kulturforskjeller, potensielle fallgruver og også grep man kan gjør for å få til et best mulig samarbeid i prosjektene, sier Nakstad.

Utviklingsprogram
NFF ser nå på mulighetene for å kjøre et utviklingsprogram med en eller flere mastergrader som belyser problemstillingene som oppstår som en følge av den nye markedssituasjonen. Bransjeforeningen er også opptatt av at utenlandske aktører i større grad skal bidra inn i NFF.

– NFFs fagarbeid og arrangementer er gode arenaer for å møtes og bli bedre kjent og ikke minst lære av hverandre, sier Øyvind Engelstad.

Vil ha fakta på bordet
NFFs styreleder og generalsekretær mener det også er på tide å komme med oppdaterte tall og fakta knyttet til kostnads- og produktivitetsutviklingen i bransjen.

– Det prates mye om negativ kostnadsutvikling og produktivitetstap i anleggsbransjen. Både politikere og andre uttaler seg om kostnadsutviklingen og alt blir slått sammen under ett. Det vi først og fremst ønsker å gjøre er å oppdatere produktivitetstallene for tunneldrift, men vi ønsker også å se på pengene som brukes på de andre prosessene. I NFF er vi opptatt av å få frem reelle tall og hvilke årsaker som eventuelt ligger bak kostnadsøkningen, understreker Engelstad.

– Vi ønsker å inngå et samarbeid med utdannings- og forskningsinstitusjonene og kanskje få til en mastergrad som kan gi oss noen gode svar på kostnads- og produktivitetsutviklingen i tunnelbransjen, tilføyer Tone Nakstad.

Digitalisering

Arkivfoto


Øyvind Engelstad har digitale prosesser som et kompetanseområde i sin jobb i Norconsult. Tunnelbransjens utnyttelse av digitale verktøy er noe han også ønsker å sette søkelys på som styreleder i NFF.

– Jeg er en BIM-mann som mener riktig bruk av digitale verktøy både gir bedre forståelse av prosjektene, mer effektive prosesserer og ikke minst bedre kvalitet i prosessene. Det er gjort mye positivt innen digitalisering i tunnelbransjen de siste årene, men jeg opplever at vi er flinkere til å samle inn dataene enn å utnytte dataene vi får til å skape mer effektive prosesser, sier Engelstad.

Han kan fortelle at NFF, på digitaliseringsområdet, blant annet samarbeider med sentrale aktører som Bever Control, Trimble og Powel.

Håper bransjen bidrar med konfliktinfo
Tone Nakstad mener det også er viktig å sette søkelyset på konfliktnivået i bransjen. Hun peker på at det nå er satt i gang en doktorgrad ved NTNU som skal se nærmere på en del konflikter og hvorfor de oppstår.

– NFF håper bransjen er villig til å bistå doktorgradsstudenten med å få best mulig informasjon rundt konflikter som har vært. Det er den eneste måten vi kan finne gode svar på hva som skjer i prosjekter hvor det oppstår store konflikter, sier Nakstad.

Gjennomføringsmodeller
Øyvind Engelstad trekker i tillegg frem inntoget av nye gjennomføringsmodeller som et fokusområde for NFF.

– Jeg mener det er viktig å sette søkelyset på hvordan bransjen håndterer de nye gjennomføringsmodellene. Er for eksempel entreprenørene flinke nok til å dokumentere kunnskap og kompetanse og blir tildelingskriterier brukt riktig? Det skjer mye spennende på dette området, men det finnes fortsatt store og komplekse kontrakter hvor laveste pris styrer tildelingen, og det tror jeg er et dårlig utgangspunkt hvis målsettingen er gode prosjekter uten konflikter, fastslår NFF-styrelederen.

Lettere sagt enn gjort
Han poengterer at det er langt enklere å komme med ideer om saker som bør settes på agendaen, enn og faktisk gjøre noe med ideene. Han håper NFFs ulike komiteer vil bidra i arbeidet, men han mener det også kan være en god ide å opprette arbeidsgrupper hvor også kompetansepersoner utenfor NFFs komitéer blir invitert med.

– NFFs arbeid er frivillighetsbasert, så det å få tid til alt er selvsagt en utfordring i en travel hverdag, sier Engelstad.

Ser frem mot Fjellsprengningskonferansen
Engelstad vil ta opp noen av sakene NFF ønsker å sette på agendaen, da han innleder Fjellsprengningsdagen 23. november. Den ferske styrelederen ser frem mot å treffe bransjekolleger under det han beskriver som NFFs viktigste arena.

– Fjellsprengningsdagen er bransjens viktigste samlingspunkt både faglig og sosialt, sier han.