Illustrasjonsfoto: Madeleine Bergheim

SSB: Arbeidsledigheten ned til 4,0 prosent, justert for sesongvariasjoner

Det var 110.000 arbeidsledige i september. Det utgjorde 4,0 prosent av arbeidsstyrken og er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra juni, ifølge sesongjusterte tall.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det 8.000 færre ledige i september. Nedgangen er innenfor feilmarginen i AKU, men likevel i tråd med utviklingen i ledigheten siden april.

Tallene for september (som er gjennomsnittet for perioden august til oktober) viser dessuten at antallet registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere hos Nav gikk ned med 4.000 personer fra juni.

Ifølge AKU-tallet steg det sesongjusterte tallet på arbeidstakere med 12.000 personer fra juni til september. Også dette er innenfor feilmarginen.

SSBs AKU-tall er ett av to sett som brukes for å måle ledigheten i Norge. Navs oversikt er den andre. Mens SSB baserer seg på en kvartalsvis intervjuundersøkelse, teller Nav antall registrerte ledige hos dem en gang i måneden.

Navs ferskeste tall viste at antall personer som var registrert som helt ledige gikk ned med 1.700 i oktober. Bruttoledigheten, som inkluderer arbeidssøkere som deltar på Nav-tiltak, falt med 1.900 personer.

SSBs tall er normalt sett høyere enn Navs, ettersom sistnevnte ikke fanger opp personer som søker arbeid uten å registrere seg for støtte.