Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Husbanken skrur igjen pengekranen til Boligbygg

Husbanken stanser utbetalinger av tilskudd til Oslos kommunale selskap Boligbygg.

Husbanken har gått gjennom sine arkiver etter at Dagens Næringsliv skrev flere artikler om hvordan Boligbygg har handlet leiligheter og bygårder fra konkursgjengangere, skriver avisen.

Det kommunale selskapet har søkt om 165,5 millioner i tilskudd fra den statlige banken. Rundt halvparten av søknadene gjelder kjøp av leiligheter fra en svensk snekker og konkursgjenganger samt hans partnere, skriver avisen. Det er disse pengene Husbanken nå holder igjen.

– Vi hadde ingen betenkeligheter med å stille alle sakene i bero. Midlene skal forvaltes på en ordentlig måte, sier konstituert regiondirektør Karin Lindgård i Husbanken Øst.

– Da vi leste artikkelen, gikk det sakte, men sikkert opp for oss hvor alvorlig dette var. Vi tok umiddelbart kontakt med Byrådsavdeling for Næring og eierskap, sier Lindgård.

Avdelingen, som ledes av Geir Lippestad (Ap) og har ansvaret for Boligbygg, har fått et brev der Husbanken krever fullt innsyn i om penger fra staten ble brukt til å kjøpe leiligheter omtalt i artikkelserien.

I det samme brevet informeres kommunene om at utbetalingen er stilt i bero.