Åpen kategori: Fra et steinbrudd i Vestbygd i Nordland. Foto: Alf-Remi FredriksenÅpen kategori: Fra arbeidet med Nye Ulriken i Bergen. Foto: Elisabeth FolkestadÅpen kategori: Fra Lemminkäinens arbeid med en fjellhall på Boliden i Odda. Foto Tomas MossÅpen kategori: Fra arbeidet med fastlandsforbindelsen ved Lofast - Gullesfjordtunellen. Foto: Sandra GundersenÅpen kategori: Fra arbeidet med portalen ut mot Hardangerbrua. Foto: Eivind KolleHistoriske bilder: Fra arkivet til Høyer-Ellefsen, og viser tunneldrift fra Svartevandsdam/Dam Holmevand/Dam Storli/Søndenå Kraftstasjon. Bildet har påskrevet datoen 27.11.29. Ukjent fotograf.Historiske bilder: Fra en råsprengt fjellhall for Aurland I kraftanlegg i 1972. Foto: Per Olav Breifjell.Historiske bilder: Fra tilløpstunnelen Tokke 3 (Songa kraftverk) i regi av Statkraft. Foto: StatkraftHistoriske bilder: Borearbeid med hjelp av en Atlas Diesel-maskin og veldressert bivåner. Ukjent fotograf.Historiske bilder: Borearbeid fra 1942. Ukjent fotograf.

Disse bildene går til finalen i fotokonkurransen om norsk fjellsprengning

Her er de ti bildene som har gått til finalen i fotokonkurransen om norsk fjellsprengning – i kategoriene historisk klasse og åpen klasse. 

Det norske fjell- og tunnelmiljøet har en innholdsrik og mangfoldig historie. Opp gjennom årene er det gjennomført en lang rekke både kompliserte og banebrytende prosjekter - og den norske fjellsprengeren har utviklet seg til å besitte kompetanse i verdensklasse.

Utbyggingstakten har gått i noen bølgedaler – men nå er vi inne i tidenes topp i anleggsbransjen. Aldri før har vi hatt et anleggsmarked som vi nå ser i Norge. Anleggsmaskinene går for fullt over hele landet – og det bygges både vei, bane og kraftverk i høyt tempo.

For å ta vare på fortidens bragder og dokumentere nåtidens prosjekter for fremtiden – er det viktig innimellom å stoppe opp og se hva som er utrettet opp gjennom historien – og hva som bygges i dag. Hvordan har bransjen utviklet seg – og ikke minst hvordan har hverdagen til arbeiderne stadig bedret seg gjennom ny teknikk og mer moderne utstyr?

For å bidra til å ta vare på viktige historiske minner - og ikke minst vise frem hvordan dagens bransje arbeider - ønsket flere ildsjeler i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) å invitere til en fotokonkurranse for å vise frem bransjen vår på en noe utradisjonell måte. Med seg på laget fikk de Byggeindustrien/bygg.no – og sammen har de invitert inn til en fotokonkurranse - og resultatet skal presenteres på Fjellsprengningskonferansen 2017.

Temaet for konkurransen har vært bergsprenging over og under jord og bildene skulle gjenspeile dette. Konkurransen har to kategorier - en kategori for historiske bilder og en åpen kategori.

Juryen startet arbeidet i løpet av sommeren 2016 og inviterte interesserte til å sende inn bilder til konkurransen. Dette skjedde via Byggeindustrien og bygg.no – samt via andre kanaler gjennom NFF. Det er kommet inn en rekke bilder til konkurransen, spesielt i kategorien åpen klasse. I kategorien historiske bilder kom det inn noe færre bilder - men likevel nok til at vi har funnet flere gode kandidater til finalen. I åpen klasse var det mange å velge blant, og varia­sjonen var stor både i tematikk, type prosjekt og kvalitet.

Det er gjennomført 7-8 møter i juryen, som har brukt mye tid på å gå gjennom de innsendte bildene i sin vurdering, og man har kommet frem til hvilke kandidater som skal gå til finalen i hver av de to klassene. I sin vurdering har de blant annet lagt vekt på helhelsintrykket av både bilde og motiv. Det er ikke kvaliteten på bildet, komposisjonen, tematikken eller prosjekttype alene som har vært avgjørende for hvilke bilder som er plukket ut. Juryen har sett på helheten rundt det enkelte bildet - ikke minst at fotografen har klart å fange stemmingen i situasjonen gjennom bildet - og dermed også klart å formidle et øyeblikk som beskriver anleggsbransjen.

Fem bilder i hver kategori er plukket ut til finalen og disse bidragene stilles ut under Fjellsprengningskonferansen 2017.

Vinnerne blir offentliggjort 23. november 2017, i forbindelse med Fjellsprengningskonferansen.

Premiering
Åpen kategori:
1. premie: Fotoutstyr til en verdi av kr. 10.000
2. premie: Fotoutstyr til en verdi av kr. 5.000

Historiske bilder:
1. premie: Fotoutstyr til en verdi av kr. 10.000

2. premie: Fotoutstyr til en verdi av kr. 5.000
Juryen har bestått av:

Kjersti Kvalheim Dunham, Ola Jeg­leim, Nils Røren og Arve Brekkhus.