Over 10.000 kvadratkilometer bjørkeskog ødelagt

Klimaendringer har gitt bedre levekår for lauvmakken i nord. Resultatet er at sommerfugllarvene har spist seg gjennom trærne og drept skogen.

Det skriver NRK Finnmark i en artikkel på sine nettsider.

– De første årene så det ut som Tsjernobyl. Krøkebærlyngen, tyttebærlyngen – alt var grått. Det var helt grusomt, sier hytteeier Tonny Johansen i Repparfjorden i Finnmark.

Johansen kjøpte hytten i 2001. Han forteller at på den tiden var skogen frodig. Men siden da har over 10.000 kvadratkilometer av bjørkeskogen i Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland blitt ødelagt.

Sommerfugllarven lauvmakk har spist seg gjennom trærne og latt lite igjen. Årsaken til lauvmakkutbruddet er klimaendringene, skriver NRK.

Lauvmakken har riktignok vært i de utsatte områdene fra gammelt av, men det som tidligere har hindret stor økning i bestanden, er at sommerfugleggene dør når det er kaldere enn 30 minusgrader. Slike dager har det blitt langt færre av.

– Da jeg kjøpte hytta, kunne vi ha opptil 14 dager med under 30 minusgrader på vinterstid. Jeg tror vi hadde én dag i fjor, forteller Johansen.

I tillegg til at artene som har vært her lenge nå overlever vinteren, har også mer varmekjære sommerfuglarter søkt nordover.

Dette vil føre til enda større skader, sier postdoktor i arktisk og marin biologi, Ole Petter Laksforsmo Vinstad.

– Når du får utbrudd av enda en art, blir det flere skadegjørere i systemet. Da vil du få mer skader på bjørkeskogen, sier han til NRK.

Ifølge Framsenteret har nesten alle bjørketrærne blitt drept i de verst rammede områdene.

Landskapet er helt forandret, og ikke minst har det rammet elg, rein, smågnagere, spurvefugler og rype, som henter maten sin i skogen.

I sum er det mange millioner hektar skog i både Nord-Europa og Nord-Amerika som har blitt ødelagt.