Ekebergrestauranten i Oslo var farget med lilla lys hele døgnet 16. november i forbindelse med markering av kreft i bukspyttkjertelen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Bygninger opplyst i flomlys for kreft

Flere innbyggere i hovedstaden la torsdag merke til at to av byens landemerker var opplyst i lilla. Årsaken er en markering av kreftformen pankreas.

Kreftformen blir gjerne betegnet som den «glemte» kremformen. Det dreier seg om kreft i bukspyttkjertelen, som hvert år rammer rundt 800 nordmenn, skriver Aftenposten.

Tidligere er det kjent at brystkreft markeres med rosa, og prostatakreft med lyseblå. Nå har altså en tredje kreftform fått fargen lilla, noe som ble markert torsdag med at Ekebergrestauranten og det 90 meter høye utkikkstårnet på Tjuvholmen lyses opp i denne fargen.

Det er første gang at den internasjonale dagen bukspyttkjertelkreft markeres i Norge. Kreftformen tar faktisk flere liv en brystkreft, og bare 6 prosent av dem som får denne diagnosen, lever fem år etter at kreften er påvist.

Noen bygninger flere steder i landet vil også fredag være opplyst i lilla, men da er det verdens prematurdag (for tidlig fødte barn) som markeres, for sjuende år på rad. I Norge fødes det rundt 5.000 barn før tiden hvert år.

Blant bygningene og landemerkene som fredag vil lyse lilla finner vi Keplerstjernen på Gardermoen, Bybrua i Stavanger, Telenor Arena i Bærum, Rockheim i Trondheim og Ulriken i Bergen.