<p>- Alle som jobber i og med byggenæringen, må gjøre hverandre gode.  Dere er en gruppe som skal prestere i lag, sa Ingebrigt Steen Jensen til elever, lærere, politikere, entreprenører og opplæringskontor, med tydelig referanse til Nils Arne Eggen fotballfilosofi. Foto: Svanhild Blakstad</p><p>MORGENDAGENS FAGARBEIDERE: Disse bygg- og anleggsteknikkelevene på VG2 ser frem til å kunne starte som lærlinger i bedrift neste år. Fra venstre: Fredrik Finckenhagen, Markus Sagbråten, Bernhard Fasting, Torjus Torblaa og Carl Huitfeldt. Foran vikarlærer Paal Brandsborg. Foto: Svanhild Blakstad</p>Flere lokale byggmesterbedrifter deltok på bransjetreffet. Foto: Svanhild BlakstadByggmester Torstein Lium (t.h) var en av flere aktører fra byggenæringen som deltok på bransjetreffet for bygg- og anleggsfag på Nesbru videregående skole. Foto. Svanhild BlakstadTorjus Torblaa og Carl Huitfeldt er byggfagselever på VG2 på Nesbru videregående skole. Foto: Svanhild BlakstadByggmester Roger Giseth i Madsen & Giseth rekrutterer mange elever fra bygg- og anleggsteknikk på Nesbru videregående skole til sin bedrift. Foto: Svanhild BlakstadAvdelingsleder for håndverksfag, Rune Kvale, og foredragsholder Ingebrigt Steen Jensen på bransjetreffet på Nesbru vgs. Foto: Svanhild BlakstadBrasjetreff bygg- og anleggsfag på Nesbru videregående skole. Foto: Svanhild BlakstadBrasjetreff bygg- og anleggsfag på Nesbru videregående skole. Foto: Svanhild BlakstadPåtroppende rektor Brynhild Idland ved Nesbru videregående skole. Foto: Svanhild Blakstad– Vi ønsker å ha bransjen med på laget for å stimulere til at rekrutteringen fortsetter å øke, sier Rune Kval, avdelingsleder for håndverksfag ved Nesbru videregående skole. Foto: Svanhild BlakstadDisse bygg- og anleggsteknikkelevene på VG2 ser frem til å komme starte som lærlinger i bedrift neste år. Fra venstre: Fredrik Finckenhagen, Markus Sagbråten, Bernhard Fasting, Torjus Torblaa og Carl Huitfeldt. Foto: Svanhild BlakstadIngebrigt Steen Jensen. Foto: Svanhild Blakstad

– En håndverker går ikke ut på dato

– Vi kommer til å få roboter og førerløse busser, men en god håndverker som kan bygge landet går ikke ut på dato. Dere har framtida foran dere, sa Ingebrigt Steen Jensen til bygg- og anleggsteknikkelevene på Nesbru videregående skole.

Elever, lærere, entreprenører, opplæringskontor, politikere og interesseorganisasjoner møttes torsdag til bransjetreff for bygg- og anleggsfag på Nesbru videregående skole i Asker.

Reklamemann og foredragsholder Ingebrigt Steen Jensen holdt et engasjerende innlegg om hvordan byggenæringen skal oppnå bedre omdømme, hvor han – ikke overraskende – brukte eksempler fra fotballen.

– Alle dere som jobber og skal jobbe i og med byggenæringen, må gjøre hverandre gode. Dere er en gruppe som skal prestere i lag for å bli best, sa Ingebrigt Steen Jensen til forsamlingen, med tydelig referanse til tidligere Rosenborg-treners Nils Arne Eggens godfot-filosofi.

Han understreket også viktigheten av å være stolt av faget og bransjen og oppfordret alle i salen til å bli flinkere til å få frem de gode historiene og fremsnakke byggenæringen:

– Det er så viktig å fortelle historien om hvem som skal bygge Norge videre. Kommer det til å gå ut på dato, tror dere? Kommer det til å komme en robot som skal ordne takrenner og avløpsrør? Jeg tror ikke det? Førerløse busser får vi, men en god håndverker som kan bygge landet, som kan bygge skoler, rekkehus, barnehager og broer blir aldri borte. Kan du et håndverk, har du framtida foran deg, sa Steen Jensen med stort engasjement.

Bedre rekruttering og samarbeid

Det er femte året skolen arrangerer et treff hvor forskjellige aktører fra skoleverk og byggenæringen deltar. De tidligere møtene har vært preget av et stort engasjement fra næringslivet og er ifølge arrangøren et viktig bidrag for å ivareta en god dialog mellom skole- og næringsliv, samt andre aktører som er knyttet til disse.

– Et overordnet mål med bransjetreffet er å skape et tettere samarbeid med bedriftene og bransjen for å skape best mulige forutsetninger for elevenes læring og samtidig markedsføre yrkesfagene. Vi ønsker å være en bidragsyter til økt rekruttering og bidra til at bransjen og skolen får en bedre forståelse for de utfordringer som finnes, sier avdelingsleder for håndverksfag, Rune Kval, ved Nesbru videregående skole.

Økning i søknadstall

Årets søkertall for bygg- og anleggsfag viser at det på landsbasis var en fremgang fra 11.002 i 2016 til 11.381. Pr 1. september 2016 var det 19.844 ungdommer i lære mot ca. 17.850 i 2012, som er en økning på ca 2600. – Dette er tall som gir grunnlag for optimisme i bransjen, sier Kval.

Fylkesdirektør Johan Arve Eide i Akershus fylkeskommune innledet bransjetreffet med å peke på den positive trenden som man nå kan se i byggenæringen.

– Vi har sett på utfordringene og vært forholdsvis urolige for næringens omdømme på grunn av useriøse aktører som bedriver sosial dumping og sågar kriminell virksomhet. Men takket være en svært oppegående bransje med solide firmaer, solide opplæringskontor, samt store og små interesseorganisasjoner, så har dere greid å snu en trend. Det går bedre innenfor rekruttering innen byggfag, vi har fått på plass en læreplassgaranti takket være bidrag fra bransjen, vi har fått til en lærlingklausul i Akershus, og vi har fått til en god oppfølging av lærlinger i byggfag. Vi skal fortsette å bidra for å få dette til, sa Eide til forsamlingen.

Temaet for bransjemøtet var ulike tilnærminger mot kvalitet i byggenæringen med fokus på verdier, holdninger, faglighet og rekruttering.

– Godt nok å være en god håndverker

Byggmester Roger Giseth i Madsen & Giseth rekrutterer mange elever fra bygg- og anleggsteknikk på Nesbru videregående skole. Foto: Svanhild Blakstad

Flere lokale entreprenør- og byggmesterbedrifter deltok også på bransjetreffet. En av dem var byggmester Roger Giseth i Asker-bedriften Madsen og Giseth, som har 20 års fartstid fra byggebransjen i Asker og Bærum. Bedriften opp gjennom årene hatt mange lærlinger og rekrutterer de fleste kandidatene fra Nesbru videregående skole.

– Det er elevens holdninger som er viktigst, ikke hva som står på karakterkortet. Har man rett innstilling og verdier, kan man bli en veldig dyktig håndverker, det har vi mange eksempler på, sier Giseth.

Han synes det er for mye fokus på at «alle» skal oppfordres til å gå videre etter at de har tatt fagbrev.

– Det er ikke alle som skal bli ingeniører og prosjektledere, vi trenger de gode håndverkerne i bedriftene. Det må være lov å si at det er godt nok å være en god håndverker også. Det tar mye tid og ressurser å lære opp ungdommene, og for oss som et lite firma er det ikke så fristende å satse på dem skal videre med en gang og dermed forsvinner etter få år, sier han.

Tidligere Nesbru-elev Joachim Melby Langbråten var fast bestemt på å bli tømrer og fikk lærlingkontrakt hos Madsen og Giseth for noen år siden. Tidligere i år ble han kåret til Årets lærling i Asker.

Til lokalavisen Budstikka uttalte han da: Det er viktig å bli verdsatt, og her blir jeg det.  Alle kan ikke bli økonomer og tannleger, vi er alle forskjellige, og det er det som skaper mangfold. Jeg har valgt å bli tømrer, det er den prestisjen jeg ønsker og det er det jeg er stolt av å formidle til venner og bekjente.