Foto: Boligbygg

Boligbygg og ÅF Advansia signerte EPC

Boligbygg Oslo KF og ÅF Advansia har signert kontrakt om energibesparelser (Energy Performance Contract – EPC) for over 100 bygninger.

Det skriver ÅF i en pressemelding torsdag.

– Målet er å redusere kostnadene med nesten 30 prosent, uttaler Torfinn Lysfjord, seksjonssjef for dette området i ÅF Advansia.

Kontrakten innebærer at ÅF Advansia garanterer for energi- og effektbesparelsen for den definerte bygningsmassen. Forutsetningen er at det gjennomføres fysiske tiltak i bygningsmassen innenfor gitte investeringsrammer, og Boligbygg har estimert investeringskostnadene til 75 millioner kroner, inkludert merverdiavgift.

Tre faser

– Med utstrakt bruk av energisparekontrakter (EPC) i eksisterende bygningsmasse kan vi løse Norges klimaforpliktelser innen byggenæringen på en god måte før 2030. For nybygg er regelverket allerede på plass med passivhus, strengere TEK’er, BREEAM og så videre, men potensialet er så mye større i eksisterende bygningsmasse. Potensialet for besparelser er stort, både innen offentlig sektor og hos private aktører som forvalter store eiendomsmasser, fortsetter Lysfjord i pressemeldingen.

EPC-modellen består av tre faser; analyse, entreprise og drift. I analysefasen gjennomføres en enøk-analyse for å identifisere relevante tiltak. Deretter gjennomføres entreprisen med prosjektering, anskaffelse og installasjon av produkter for å sikre optimale resultater i leveransen. I siste fase, som er driftsfasen, overvåkes bygget, avvik korrigeres og besparelser måles, heter det i pressemeldingen fra ÅF.

Reduserer med 15 prosent

Høsten 2016 lanserte det kommunale boligforetaket Boligbygg Oslo KF sin egen miljøstrategi for 2016 – 2020. EPC skal, ifølge meldingen, bidra til å nå målet om å redusere energiforbruket i Boligbyggs heleide kommunale boliggårder med 15 prosent i løpet av 2020.

– For å få til dette måtte vi tenke nytt, og derfor endte vi opp med å velge EPC, som ett av flere virkemidler, uttaler Marte Paus Vadem, EPC-fasilitator for Boligbygg, innleid fra WSP Norge.

– Vi startet med å ta en gjennomgang av alle Boligbyggs bygg med størrelse på over 400 kvadratmeter, og endte opp med en liste på omtrent 150 bygninger. Etter en grundigere gjennomgang, kom vi fram til at 103 bygninger egner seg for dette prosjektet, fortsetter Vadem.

Bygningene har til sammen et areal på rundt 370.000 kvadratmeter og et totalt energiforbruk på 72.000.000 kWh. I alle bygningene har leilighetene enten felles oppvarmingssystem, felles tappevannsforsyning eller felles ventilasjonssystem.