Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 utlyser nå rammeavtale for ingeniørgeologiske undersøkelser. Illustrasjon: Bane NOR

Ringeriksbanen og E16 utlyser rammeavtale for grunnundersøkelser

Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 utlyser nå en rammeavtale for ingeniørgeologiske undersøkelser for videre planlegging og prosjektering av fjellarbeider.

«Kontraktarbeidene inkluderer boring geofysikk, laboratorieundersøkelser og instrumentering av borehull. Arbeidene inkluderer også utførelse og koordinering», kan man lese på Doffin.

– Vi trenger å få mer kunnskap om grunnforholdene på strekningen slik at vi kan ta de rette valgene og slik redusere risiko i prosjektet, skriver ingeniørgeolog Martin Austin Stormoen i Fellesprosjektet til Byggeindustrien.

Rammeavtalen vil gjelde for hele prosjektet, men hovedtyngden av arbeidene vil være på strekning 1 (Sandvika-Sundvollen) og 3 (Sundvollen-Bymoen) i Bærum kommune og Hole kommune.

Undersøkelsene i berggrunnen vil bestå av:

- Kjerneboring ned til maksimalt 400 m under terrengoverflaten
- Brønnboring ned til ca. 400 m under terrengoverflaten
- Instrumentering av borehull med poretrykksmålere etc.
- Borehullslogging med optisk televiewer, akustisk televiewer, avviksmåling, seismisk hastighet, gammamåler, resistivitet, flowmeter etc.
- Seismiske profiler og resistivitetsprofiler.

Spesialoppgaver

Stormoen opplyser at dette er et spennende arbeid men en god del spesialoppgaver.

– Vi øker omfanget av undersøkelser hvor man senker et kamera og andre sonder ned under bakken, såkalt borehullslogging. Generelt vil rammeavtalen omfatte arbeider som krever kompetanse og koordinering av gjeldende aktiviteter, skriver han.

– Hva vet dere om grunnforholdene i utgangspunktet?

– Det er stor interesse for resultatene våre, ikke minst fordi vi opererer i et område som kalles Oslo-feltet, som er kjent for mange geologer. Området domineres av komplisert geologi og hydrologi, med sedimentære og vulkanske bergarter, store forkastningssoner og sensitive naturområder, opplyser han.

Prosjektet gjennomførte et innledende grunnundersøkelsesprogram i 2017. Resultatene fra disse undersøkelsene er grunnlaget for de videre undersøkelsene Fellesprosjektet nå setter i gang, og som disse rammeavtalene omfatter.

Konkurranse i to trinn

– Hvordan gjennomføres konkurransen?

– Dette er en konkurranse med forhandling i to trinn. Det skal inngås parallelle rammeavtaler med inntil 3 leverandører, skriver Stormoen.

Det er ikke snakk om enkeltstående oppdrag, men parallelle rammeavtaler hvor arbeider berammes i avrop. Avrop vil foretas etter rangering.

Stormoen opplyser at andelen arbeider på den enkelte leverandør vil bero på deres kapasitet på avropstidspunktet.

– Vi har estimert omfanget av arbeidene, men dette er fremdeles under planlegging. Dette er en mye brukt kontraktsmodell for slike arbeider, skriver han.

Rammeavtalen har en varighet på 24 måneder.