Illustrasjonsfoto: Ådne Homleid

Mindre bruk av konsulenter og færre ansatte i Statens vegvesen

Ved utgangen av august har Statens vegvesen så langt i 2017 brukt 1.789 millioner kroner til innleie av konsulenter. Det er 215 millioner kroner mindre enn for samme periode i 2016.

Tallene er hentet fra etatens rapportering til Samferdselsdepartementet for andre tertial i år. Beløpet gjelder bruk av konsulenter i hovedsak knyttet til utbygging og forvaltning av etatens om lag 10.000 kilometer riksveger. 

- Reduksjonen er et resultat av at det er innført skjerpede krav og forsterket styring når det gjelder kjøp av tjenester, heter det i en melding fra vegvesen.no.

I 2014 ble det iverksatt et effektiviseringsprogram innenfor kostnadsområdene byggherre, planlegging og forvaltning av riks- og fylkesveger, trafikant- og kjøretøy samt ledelse og støtte. Tiltakene skal bidra til å frigjøre ressurser som gjør det mulig å redusere bemanning og tjenestekjøp i henhold til fastsatte måltall.

- Status ved utgangen av andre tertial viser at det har skjedd en betydelig reduksjon i kjøp av tjenester sammenlignet med samme periode i 2016, skriver etaten.

Som et ledd i effektiviseringsprogrammet, ble det og satt mål om å redusere bemanningen i Statens vegvesen med om lag 2,5 prosent i 2017 sammenlignet med nivået ved utgangen av 2015. Per 31. august hadde etaten 7.123 hele stillinger. Dette er 158 færre enn ved årsskiftet. 
- Måltallet for bemanning er at etaten skal ha 7.132 hele stillinger ved utgangen av 2017, og alt tyder på at dette er innen rekkevidde, skriver Statens vegvesen.

Les rapporten her