Store nedbørsmengder førte til flom og store ødeleggelser på Kvam i Gudbrandsdalen våren 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gjensidige tapte flomskadesak mot Nord-Fron kommune

Nord-Fron kommune slipper å betale for flomskadene på et hus som var bygd på en flomutsatt tomt.  Gjensidige er skuffet.

Nord-Gudbrandsdal tingrett avsa dom i saken mellom forsikringsselskapet og kommunen onsdag.

Gjensidige ville at kommunen skulle betale for skadene på et bolighus i Kvam. Huset ble totalskadd i flom i 2011, men huseieren fikk tillatelse til å bygge opp et nytt hus på samme tomt. Det nye huset ble totalskadd i en ny flom i 2013.

– Skulle denne dommen bli stående, frykter vi at det kan bidra til mindre oppmerksomhet om skadeforebygging i kommunene. Etter en slik dom tror vi at flere kommuner enn før kan bli noe bakoverlent, når de i denne dommen ser at det ikke får noen økonomiske konsekvenser å feilaktig tillate bygging, sier advokat Merete Anita Utgård i forsikringsselskapet i en pressemelding.

Forsikringsselskapet mener kommunen burde ha innhentet fagkyndig hjelp for å undersøke om det var trygt å bygge hus på samme sted. Utgård mener dommen setter en dårlig standard for fremtiden.

Gjensidige vil gå gjennom saken før det eventuelt bestemmer seg for å anke.