Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.Konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen.Administrerende direktør Ragnar Sandin i Byggeindustrien.Sjefsredaktør Arve Brekkhus i Byggeindustrien.

Presenterte en litt lysere fremtid på Byggeindustriens fagtreff

Både Prognosesenteret og Mestergruppen kunne dele sine betraktninger om hva slags utvikling de ser for byggenæringen fremover under Byggeindustriens fagtreff tirsdag.

Et godt knippe bransjetopper var samlet da Byggeindustrien inviterte til sitt årlige fagtreff tirsdag.

I tillegg til den faste oppdateringen på hvordan bladet Byggeindustrien og nettsiden bygg.no går, fikk også de fremmøtte en liten innføring i hvordan fremtiden kan se ut for den norske byggenæringen.

Etter at administrerende direktør Ragnar Sandin og sjefsredaktør Arve Brekkhus i Byggeindustrien hadde åpnet fagdagen på mediehusets hjemmebane i Holbergs Terrasse i Oslo, var det først konsernsjef Mikkel Sandvik i Mestergruppen som fortalte om Mestergruppens utvikling de siste årene og litt om hva han ser på som både konsernet og bransjens store utviklingspotensial fremover.

Spesielt digitalisering ble trukket frem som en av de områdene hvor potensialet er stort.

Mestergruppen-sjefen ble så fulgt av makroøkonom Nejra Macic fra Prognosesenteret, som delte noen av senterets fremskrivninger for bygging i en tid med lavkonjunktur i Norge.

Til tross for en svekket krone, lav lønnsomhet, økt arbeidsledighet, lavere sysselsettingsvekst og svak BNP-vekst per innbygger i 2016, ser man likevel økte investeringer i bygg og anlegg.

– Dette er noe man generelt ikke ser i andre land, påpekte Macic.

To av grunnene som makroøkonomen trekker frem som forklaring på dette, er en betydelig økt offentlig pengebruk både i bygge- og anleggsektoren. Den andre grunnen er lave renter i Norge.

Og mens enkelte spår stadig nedgang i boligmarkedet, tror Macic det vil flate ut og etter hvert øke igjen.

– Sysselsettingen ser ut til å begynne å øke, og oljebremsen ser ut til å slippe taket. Vi tror at fallet nå vil stanse, og etter hvert vil vi få en vekst igjen, lyder spådommen fra Prognosesenteret-analytikeren.