Kongens gate 9

Picasa

 Slitne næringslokaler i Kvadraturen i Oslo er transformert til en rekke små, sentrumsnære utleieboliger i løpet av kun ett år.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Konvertering bolig

Bruttoareal: Omtrent 7.500 kvadratmeter

Byggherre: Bunde Eiendom

Totalentreprenør: BundeBygg

Kontraktsum eks. mva.: 93 millioner kroner

ARK: Gunnar Kind

Rådgivere: RIB, RIBr, RIByFy, RIAku, RIG: Rambøll l RIV-Vent:
Erichsen og Horgen l RIV-Rør: NTI l RIE: Prosjekt og Enøk Partner

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: NTI l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Elektro: Hauge Elektro l Riving: R3 Entreprenør l Betong: Unicon Øst l Armering: Celsa l Hulldekker: Contiga l Plattendekker: Buskerud Betongvarefabrikk l Vinduer og dører: Venta Windows l Vinduer: Nordan l Mur og flis: Mjøndalen Mur og puss l Taktekker: Romerike Tak og Membran l Maler: Bygg og Mal l Gulvsparkling: TH Anlegg l Kjøkken DrømmeKjøkkenet l Dører: Easydoor l Lås og beslag: Kaba l Parkett: ParkettPartner l Baderomsinnredning: Optimera l Stålarbeider: EMV Construction

 Et slitent næringsbygg i Oslo-kvadraturen er totalrehabilitert til et nytt leilighetskompleks med 71 leiligheter og næringslokaler på gateplan. Bygget er strippet ned til bærekonstruksjonene og transformert, og åtte etasjer med nybygg har vokst frem i bakgården.

Entreprenør BundeBygg har hatt stram tidsplan og lite tumle-
plass på den omfattende rehabiliteringsjobben. Prosjektleder Lars Olav Ruden forteller at det har vært mye jobb, men at de er stolte av bygget de nå overleverer.

– Resultatet har blitt veldig bra. Byggherre har fått et kvalitetsbygg til en rimelig penge her, sier han.

BundeBygg startet prosjektet med riving i september 2016, og overleverte bygget i oktober i år.

Mer omfattende

Ruden forteller at rehabiliteringen av Kongens gate 9 har innebåret forsterkninger av bærekonstruksjonene og utviding av heissjaktene i det gamle bygget. Transformasjonen fra kontorer til leiligheter har medført sitt av utfordringer med tanke på god nok takhøyde med et bæresystem som har gått feil vei gjennom bygget.

Bygging av nye etasjer i bakgården har også krevet peling til fjell, og omtrent 150 meter peler har gått med til grunnarbeidet. Prosjektlederen forteller at grunn-

forholdene hadde noen overraskelser på lur for utbyggerne. Det nye tilførte arealet utgjør til sammen 2.000 kvadratmeter.

– Vi hadde noen utfordringer i grunnen. Forholdene var ikke helt som forutsatt, og vi måtte prøve å finne de beste løsningene for alle. Det var en litt negativ opplevelse, men vi løste det, sier han.

Plasseringen midt i Oslo har naturlig nok medført noen ekstra utfordringer i prosjektet. BundeBygg har leid gateplass på én side av bygget, og totalentreprenøren har kjørt et hardt regime rundt logistikkplanene for leveranser. Med kontorer på én side av byggeplassen og et hotell på den andre, var det også flere utfordringer knyttet til støy på prosjektet.

– Støyproblematikken har egentlig vært det mest utfordrende i dette prosjektet. Vi har hatt dispensasjon fra bydelsoverlegen, og vi har gjennom hele byggeperioden fokusert på å minske støyen. Vi har hatt tre timer lange hvileperioder, passet på å ha god dialog med naboene og informert i god tid før vi har gjort støyende arbeid. Selv om vi har holdt oss innenfor forskriftene, oppfattes jo støy forskjellig, og vi har hele tiden vurdert alternative løsninger for å skåne naboene. Det er viktig når vi bygger midt i heksegryta her, sier Ruden.

Ny fasade

BundeBygg hadde i utgangspunktet planlagt å beholde den eksisterende fasaden, men da de begynte rivearbeidet ble det klart at fasaden var i dårligere stand enn forutsatt, og det ble besluttet å rense ut fasaden også og heller opprette en helt ny murpussfasade.

– Fasaden skulle være en luftet pussfasade slik den er i dag, men selve veggen med isolasjon, stålverk og GU skulle beholdes ifølge kravspesifiskasjonene. Denne måtte da skiftes og påførte oss mye ekstraarbeid i form av tid og penger, forklarer Ruden.

På taket får beboerne en omtrent 500 kvadratmeter stor takterrasse å boltre seg på, og en mindre terrasse er også etablert inne i bakgården.

Eivind Endresen i byggherre Bunde Eiendom, som sammen med Lerka Eiendom kjøpte tomten, tror takterrassen vil bli et godt og populært tilbud i bygget.

– Dette skaper et veldig bra rom i Kvadraturen, hvor man blant annet får utsikt mot Aker Brygge, forteller han.

Spennende område

Endresen forteller at de er godt fornøyde med resultatet i Kongens gate 9. Lille Oslo Eiendom kjøpte hele prosjektet før byggestart, og skal stå for utleie av lokalene. Omtrent 700 kvadratmeter næringslokaler på gateplan er ennå ikke leid ut.

– Arealene som er regulert til næring, strekker seg fra Kongens gate til Nedre Slottsgate på andre siden av bygget, og kan enten benyttes som ett eller to lokaler. Her kan det bli både kontorer og næring, sier han.

Endresen mener det er et spennende område de har fått være med på å utvikle, og håper på flere muligheter i Oslo-Kvadraturen.

– Vi ser etter nye prosjekter hver dag. Det skjer mye spennende i Kvadraturen om dagen, og området fornyes hele tiden, sier han. 


Flere prosjekter