AF Anlegg har rundet 4 millioner kubikk sprengt fjell ved E18-Tvedestrand - Arendal. Milepælen ble feiret med "4 millioners kake" da prosjektet arrangerte "åpen dag" på søndag. Fra venstre prosjektleder Erik Frogner i AF Anlegg, utbyggingssjef Tordis Vandeskog i Nye Veier og ordfører Jan Dukene i Tvedestrand kommune.Milepælen ble feiret med "4 millioners kake".Nesten 1000 nysgjerrige besøkte prosjektet under "åpen dag" på søndag.Nesten 1000 nysgjerrige besøkte prosjektet under "åpen dag" på søndag.Nesten 1000 nysgjerrige besøkte prosjektet under "åpen dag" på søndag.Ny E18 mellom Arendal og Tvedestrand bygges i jomfruelig og meget kupert terreng.Rundt 230 maskiner på helt opp til 100 tonn er i sving i prosjektet.170 meter lange og 26 meter høye Røydalen bruer er blant de 25 brukonstruksjonene som bygges i prosjektet. Det er Kruse Smith som utfører bruarbeiene.NCC Industry bygger opp asfaltverket som skal produsere asfalt til den 23 kilometer lange firefeltsveien.

AF har sprengt 4 millioner kubikk fjell på rekordtid ved Nye Veier-prosjekt

– Det er hektisk og intensivt, men det er moro og banebrytende det vi driver med, sier prosjektleder Erik Frogner i AF Gruppen.

Den 23 kilometer lange traseen mellom Tvedestrand og Arendal er meget kupert. Til sammen sju millioner faste kubikk fjell skal sprenges bort i prosjektet.

I løpet av drøye ni måneder har AF Anlegg sprengt og masseflyttet fire millioner kubikk fast fjell ved E18-prosjektet mellom Tvedestrand og Arendal. Det mener entreprenøren er rekord i et norsk samferdselsprosjekt.

– Jeg kjenner ikke til noe prosjekt innenfor samferdselssektoren som kan vise til så store volumer og intensitet i produksjon og uttak av berg, sier Erik Frogner til Byggeindustrien.

Åpen dag 

4-millioner kubikk milepælen ble nådd lørdag ettermiddag. Da E18-prosjektet inviterte til «åpen dag» søndag, kunne AF Anlegg og byggherren Nye Veier overraske med «4 millioners» kake. Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand kommune og nesten 1000 andre besøkte veinalegget under «åpen dag» arrangementet.

– Mandag ettermiddag blir det også servert «4 millioners» kake på alle brakkeriggene, forteller Frogner.

Knuser rekorder

Små og store som besøkte prosjektet på søndag fikk blant annet se noen av de rundt 230 anleggsmaskinene som nå er  i sving langs den 23 kilometer lange strekningen mellom Tvedestrand og Arendal. Gravemaskiner, trucker og hjullastere opp til 100 tonn spiller nøkkelroller når til sammen sju millioner faste kubikk fjell skal flyttes på. I tillegg tas det ut to millioner kubikk løsmasser, blant annet må betydelige myrområder masseutskiftes ned til 20 meters dybde.

Ifølge Erik Frogner har de de siste ukene i gjennomsnitt sprengt og masseflyttet 151.000 faste kubikk i uka.

Utbyggingssjef Tordis Vandeskog i Nye Veier er imponert over fremdriften AF har holdt de første månedene av prosjektet.

– Det holder en utrolig fart i prosjektet og jobber godt over hele linjen, kommenterer hun.

– Går ikke ut over sikkerheten

Erik Frogner understreker at den ekstreme fremdriften i prosjektet ikke går ut over sikkerheten.

– Det er utvilsomt et prosjekt som legger opp til veibygging i rekordfart, men både vi og Nye Veier er svært opptatt av at fremdriften ikke skal gå ut over sikkerheten. Vi setter rekorder i å bygge mye vei på kort tid på en sikker måte, sier han.

Les mer om E18 Tvedestrand – Arendal i Byggeindustrien nr. 18, som kommer ut i slutten av denne uken.