Veidekke-konsernsjef Arne Giske forventer å kunne legge frem langt bedre tall i 2018.Konserndirektør og administrerende direktør i Veidekke Entreprenør Dag Andresen (fra venstre), konserndirektør Terje Larsen, med ansvar for IT, innkjøp og strategi for Veidekke, konserndirektør Jørgen Wiese Porsmyr i Veidekke Eiendom og Industri, med ansvar for entreprenørkonsernets danske virksomhet i Hoffmann og konserndirektør Jimmi Bengtsson, med ansvar for Sverige, svarte på spørsmål om kvartalstallene tirsdag.

Forventer bedring i Veidekke Entreprenør i 2018

Veidekke registrerer god omsetningsvekst for konsernet i tredje kvartal, men entreprenørvirksomheten i Norge opplever nedgang fra samme kvartal i 2016, og marginene ligger to prosentpoeng under målet på fem prosent. Med en rekke tiltak i sving og kraftig økende ordrereserver, tror de på bedring neste år.

– Tre prosent i pluss er på ingen måte bekmørkt, men det er under målet, og vi er ikke fornøyde med det, slår konserndirektør og administrerende direktør i Veidekke Entreprenør, Dag Andresen, fast overfor Byggeindustrien.

Veidekke presenterte torsdag tallene for tredje kvartal i virksomheten, og konsernsjef Arne Giske kunne fortelle om en omsetningsvekst på seks prosent fra tredje kvartal i 2016, til 7,9 milliarder kroner i år. Økningen kom i entreprenørvirksomhetene i Sverige og Danmark og i den svenske eiendomsvirksomheten. Veidekkes klart største virksomhetsområde, den norske entreprenørvirksomheten, går tilbake fra samme tid i fjor.

Her har driftsinntektene falt med 210 millioner kroner fra 3,7 milliarder i tredje kvartal 2016. Resultatmarginen har også gått ned, og samlet margin så langt i 2017 er 2,9 prosent.

– Totalt sett er vi ikke fornøyde med dette, men bak disse tallene er det også mange store prestasjoner og gode prosjekter, sier Arne Giske.

Flere endringer

Da Veidekke presenterte resultatene sine i andre kvartal i år, merket de også de samme tendensene som farger tredje kvartal. Omsetningsnedgang og lav lønnsomhet i både bygge- og anleggsvirksomheten på Sør- og Vestlandet, samt flere lite lønnsomme anleggsprosjekter i Norge har nødvendiggjort flere endringer i driften.

Veidekke deler blant annet driften i Block Berge Bygg i to. Fabrikken fortsetter som en ren betongelementfabrikk, mens entreprenørdelen videreutvikles til å bli et Veidekke-distriktskontor. Innad i anleggsdivisjonen går man nå bort fra regioner og over til en mer rendyrket prosjektorganisasjon for store prosjekter og totalentrepriser.

– Vi har omorganisert hele driften, og vi ser allerede effekter av dette. Vi har skjønt at det kreves mye mer totaltenkning, og nå må vi bare få faset ut de dårlige prosjektene før vi ser resultatene, sier Dag Andresen.

– Vi håper vi kommer til å se dette i tallene allerede i 2018, supplerer Arne Giske, som har stor tro på de endringene som Veidekke gjør for å snu de noe skuffende tallene fra i år.

Store anlegg

–Vi har sterk strukturkapasitet, og vi evner å løse vanskelige oppgaver. Vi satser på anleggsvirksomheten, som vi ser blir et viktig område i kraftig vekst, og vi har mange forskjellige nye prosjekter og kunder fremover, sier han.

Ordrereserven til Veidekke i den norske entreprenørvirksomheten i tredje kvartal er på 19 milliarder kroner, opp nesten 3,5 milliarder fra samme periode i 2016. Veidekke har også denne uken startet gravingen på kjempeprosjektet E6 Arnkvern-Moelv for Nye Veier, et prosjekt på 2,043 milliarder kroner.