Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sammen med toppledelsen i Kruse Smith, konsernsjef Heidi Wolden og styreleder Sissel Leire. Foto: Kruse Smith

300 samlet på Kruse Smith-konferansen: - Digitaliseringen går ikke over

Nær 300 påmeldte fra bransjen er torsdag samlet for å lære mer om de siste trendene innen innovasjon og digitalisering på Kruse Smith-konferansen.

Jan Tore Sanner. Foto: Kruse Smith

Blant innlederne er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Han uttalte at digitaliseringen allerede er over oss.

– De som ønsker å være konkurransedyktige må være et hestehode foran, uttalte Sanner under åpningen av konferansen.

Konferansen har tema ”Smartere byggeplass – smartere bygg” og digitalisering er ett av hovedtemaene.

– Byggebransjen kommer til å merke digitaliseringen. Den kommer til å bli gjennomgripende. Enten henger man med, ellers risikerer man ganske fort å falle av lasset, sa Jan Tore Sanner.

Sanner sa at bransjen selv har ansvar for digitaliseringen, men han sier at myndighetene tar sin del av jobben.

– For myndighetene handler det blant annet om å sørge for at forskrifter og lovverk er tilpasset. Vi har allerede avbyråkratisert prosesser, og fjernet krav og forenklet krav. Nå jobber vi med å få på plass mer moderne systemer som gjør det enklere å søke og sjekke regler. Dette vil kutte tid i prosessen, gi mer forutsigbarhet og sørge for at det skjer færre feil, sier Sanner.

Kommunal- og moderniseringsministeren sier de nye systemene skal være på plass innen 2020, og vil gi store gevinster.

- Måten å jobbe på er i ferd med å endre seg

Konsernsjef i Kruse Smith Heidi Wolden sier at digitalisering handler om å gjøre det samme, bare raskere, smartere og billigere.

– For meg er digitalisering måten vi jobber på, prosessen, der vi utnytter teknologien til å ta bedre valg og skape mer effektive prosesser. Men den aller viktigste ressursen vår er fortsatt menneskene og den kompetansen de besitter.

Wolden mener deling av kompetanse får en viktigere rolle i fremtidens byggebransje.

– Skal vi som industri lykkes med gode og raske løsninger på produktivitetsgapet, så er nøkkelen samhandling og å dele. Fordi når vi deler, så lærer vi også, sier hun.

- En gammeldags bransje på vei inn i fremtiden

Regiondirektør for Kruse Smith på Vestlandet, Kristin Stømer Frafjord er ikke redd for å sette ord på hva som er galt med dagens bransje.

– Byggebransjen er gammeldags og har lenge vært preget av lav produktivitet. Vi har vært bakpå både i forhold til innovasjon og digitalisering. Dette er heldigvis i ferd med å endre seg. Kruse Smith har mål om å ligge i forkant på disse områdene, og det har vi også fått til de siste årene, slår hun fast.

Dagens konferanse er en arena for å dele nyvinninger innen digitalisering og annen innovasjon som kan bringe bransjen fremover.

– Det er viktig å dele nye måter å jobbe på og bli inspirert av andre. Målet er å øke produksjon og lønnsomhet i bransjen, sier Stømer Frafjord.