Vet du hvilke materialer du har på byggeplassen?

Hver eneste dag benyttes en lang rekke ulike materialer på norske byggeplasser. Disse er selvsagt avgjørende for å skape produktene man ønsker å bygge - og skal samtidig sørge for en sikker konstruksjon. Men vet vi egentlig godt nok hvilke produkter og kvaliteter som benyttes til enhver tid?

Vi hører innimellom om parallellimport av tvilsomme produkter, at falske byggematerialer er i omløp i næringen og at det ikke alltid er enkelt å vite hva slags produkt man egentlig benytter.

Mange av materialene og varene produseres i Norge under streng kontroll – men det importeres hver eneste dag også store mengder byggematerialer. Det aller meste av dette holder selvsagt god kvalitet, og er kontrollert som det skal og har alle godkjenninger og sertifikater på plass. I utgangspunktet er det strenge regler rundt hva som er godkjent å importere og hva som skal brukes på norske byggeplasser, men det er likevel slik at det ikke er mulig å ha full oversikt over alt – hverken når vi snakker på nasjonalt nivå eller på den enkelte byggeplass. Om noen forsøker å ta noen snarveier, er muligheten absolutt til stede for at de vil klare det.

Noen vi kanskje avfeie dette med at det eneste problemet er at lokale produsenter taper penger – mens de utførende tjener noen ekstra kroner på å bruke tvilsomme produkter man ikke vet alt om – men de så bra ut og hadde en god pris. Problemet er selvsagt at man bruker et produkt man ikke kjenner opphavet til, ikke aner hvilke godkjenninger eller produktspesifikasjon de er produsert etter - eller til hvilket formål. Enkelte vil selvsagt også kunne bruke slike produkter uten selv å ane det. Men å benytte et slikt produkt vil uansett kunne være meget risikabelt. De kan ha helt andre toleransekrav enn forutsatt – eller de kan være utviklet til en helt annen type konstruksjon. Sannsynligvis vil det gå bra – men om det skulle inntreffe alvorlige skader på konstruksjonen som følge av falske produkter - kan konsekvensene bli enorme.

Det finnes knapt alvorlige eksempler på at dette har skjedd i Norge. Det bruker å være bygget inn relativt store sikkerhetsmarginer- men det er slett ikke utenkelig at det kan skje om enkelte fortsetter å bruke denne typen produkter. Dessuten er det selvsagt sterkt konkurransevridende.

Vi har hørt historier om importprodukter som ikke har blitt godkjent av norske sertifiseringsvirksomheter – og når man fikk høre at produktet ikke ble godkjent – fikk man som svar fra leverandøren at de ikke viste at produktet skulle testes – for da hadde de sendt avgårde testvarianten – ikke det som skulle brukes på byggeplass. Slike historier hører heldigvis til sjeldenhetene – men vi skal ikke feie denne utfordringen under teppet.

Vi omtalte onsdag masteroppgaven til Nina Eklo Kjesbu på NTNU – som har sett nærmere på bruk av falske stålprodukter i den norske byggenæringen. Hun slår fast at det er falske materialer i omløp på norske byggeplasser, men det er vanskelig å si noe sikkert om omfanget. Samtidig peker hun på at materialjuks er en utfordring de aller fleste i stålbransjen kjenner til og har erfaring med.

Vi skal ikke overdrive denne utfordringen, men det er avgjørende at dette heller ikke undervurderes og får fortsette. Det er viktig at man bruker gode kontrollfunksjoner for å avdekke bruk av materialjuks ute på byggeplassene – og straffer de som spekulerer i å bruke denne typen produkter.

Nina Eklo Kjesbu ble denne uken tildelt Nyskapingsprisen fra Dr.techn. Olav Olsen AS for sin masteroppgave under Bygg- og miljødagen ved NTNU i Trondheim.