Mission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixMission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Skuespiller Tom Cruice henger i en rigg utenfor Preikestolen. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixStavanger 20171103. Mission Impossible-innspilling på Preikestolen utenfor Stavanger. Filmteamet rigger opp. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixMission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixMission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixMission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Sweco fikk “Mission Impossible” for Tom Cruise

På kort varsel tok tre av Swecos ingeniørgeologer et oppdrag for Tom Cruise og hans mannskap på Mission Impossible 6-innspillingen på Preikestolen i Rogaland.

Filmopptakene til den nye Mission Impossible-filmen er i full gang denne uka. De har hatt problem med høstværet, tåke og vind, men det er også stilt spørsmål vedrørende stabilitet av Preikestolen under innspillingen. Det er her Sweco har kommet inn i bildet.

- Filmselskapet tok kontakt med oss. for ca. 14 dager siden. Filmselskapet ønsket en vurdering av stabilitet av Prekestolen under filmopptakene. Vi tok utfordringen, og takket være stor innsats og godt lagspill, forelå rapporten den 3. november - som bestilt, et par dager før innspillingen skulle starte, forteller Jan K.G. Rohde i Sweco til Byggeindustrien.

Rapporten gir en vurdering av både totalstabilitet og lokalstabilitet av Preikestolen. Stabiliteten er vurdert ut ifra geologiske forhold, mulige bruddmekanismer og beregninger basert på foreliggende data og informasjon.

- I dette faget er ingen profeter, ingen kan gi garantier. Rapporten er basert på faglige vurderinger, vurdering av sannsynlighet og beregning av enkeltblokker. Det er også foretatt en vurdering av stabilitet i forhold til planlagt plassering og vekt på utstyr. Oppdraget har vært meget spesielt, faglig interessant og meget spennende for teamet, legger han til.